Инцидент на Централна гара в София. Два влака са се сблъскали, научи bTV от свои източници. Ударили са се пътнически влак и маневрен локомотив, като това се е случило около 17:00 часа днес.

Снимка: bTV

Има пострадали пътници.

Какво се знае до този момента за влаковата катастрофа на Централна гара?

На място веднага са пристигнали 6 линейки. При влаковия инцидент са пострадали общо 12 души.

Двама мъже са откарани в „Пирогов“. Един мъж е откаран в ИСУЛ, а друг е откаран във ВМА, съобщиха от института за спешна медицинска помощ специално за bTV. 

Четиримата пострадали са в добро общо състояние и преминават всички необходими прегледи и изследвания, за да се конкретизира тяхното състояние и да се уточни необходима ли е хоспитализация.

На място спешните медици са успели да прегледат още 8 души.

Четирима мъже и четири жени, които са с леки контузии. Установено е, че те нямат нужда от хоспитализация. Част от пострадалите са с травми на гръбначния стълб и на крака. 

Снимка: bTV

Втората линейка се е отправила към „Пирогов“, като тя превозва мъж, който също е пострадал при катастрофата. Той е с травма на гръбначния стълб.

Третата линейка се е насочила към ВМА, в нея има друг пострадал мъж при сблъсъка, като той е с установена травма на главата. Към момента на място чака резервна линейка. 

От ВМА съобщиха по-късно, че 60-годишен мъж е докаран в спешното отделение, направени са му необходимите изследвания и след консултация със съответните специалисти е установено, че не се налага хоспитализация.

Според информация на транспортния министър Георги Гвоздейков, на машиниста на маневрения локомотив му е прилошало и не е успял да спре навреме, като се е блъснал в последния вагон на пътническия влак за Пловдив. 

Снимка: bTV

„Влак, който е композиран за Пловдив изчаква да му дойде времето за тръгване в покой. Зад него маневрена машина трябва да композира друг състав от вагони. Скоростта, с която машината спира в последния вагон е била твърде ниска – от порядъка на 15-22 км/ч. максимум. От данните, които имаме към момента на машиниста му е прилошало и не е успял да спре маневрената машина в покой на безопасна дистанция от влака, който е трябвало да замине за Пловдив", заяви транспортният министър.

По думите на Георги Гвоздейков инцидентът е бил лек, а ранените хора са от маневрената бригада. Няма пострадали от пътническия влак, каза той.

Снимка: bTV

„Информацията е, че са приети 6 лица, които са леко пострадали без сериозни травми. Спешна помощ и екипите на пожарната са пристигнали на време. Важното е, че инцидентът се е разминал с леки произшествия. Няма тежки инциденти“, допълни Гвоздейков.

Снимка: bTV

На Централна гара – София от края на април е въведена софтуерна система, чието задача е да предотвратява именно такива случаи.

Маневрата на машиниста е била абсолютно регламентирана, той е трябвало да спазва дистанция минимум 25 метра по регламент, каза министърът на транспорта.

„Инцидентът няма връзка с инфраструктурата, това е изцяло действие по извършване на маневра. Вината е изцяло върху машиниста, който е извършил маневрата, но все пак трябва да се проведе разследване“, допълни той.

Сигналът за влаковата катастрофа е подаден в 16:40 часа.

„Доста хора имаше, паникьосани, пострадали, деца имаше. Аз лично помогнах на кондукторката да стане, защото я изхвърча от влака буквално и две жени и помогнахме да стане. Има наранявания, но е добре, разказа Николина Георгиева, която е станала свидетел на инцидента.

На мястото на инцидента дойде и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. По думите му в МВР сигнал за влаковата катастрофа е получен в 16:50 ч. Районът е бил отцепен. 

„Веднага на място са изпратени екипи на жандармерията, пет екипа на пожарната и една линейка на пожарната. Имаме информация, че са пострадали 12 лица. Нямаме данни за тежко пострадали. Само на единия, който е откаран в „Пирогов“, му е поставена шина на врата“, каза главният секретар на МВР.

На мястото на инцидента ще бъдат извършени процесуално-следствени действия от следователи от НСлС, уточни Кангалджиев.

Снимка: bTV

От сайта на БДЖ "Пътнически превози" става ясно, че бързите влакове София-Бургас и София-Пловдив престояват на гарата заради инцидент на железния път. При тях се очаква да има голямо закъснение, като на този етап никой не се наема да каже с точност колко ще се забавят от обичайното си разписание.

Снимка: bTV

Влакът за Пловдив е трябвало да потегли в 16.20 ч., а влакът за Бургас - в 16.40 ч. Крайградският пътнически влак София - Ихтиман се движи с 23 минути закъснение след изчакване на възможност за разминаване с друг влак в гара Подуяне Пътническа.