Премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян в Хандлова, в централната част на Словакия. 

 

Сигналът за стрелбата е подаден в полицията в 14:30 часа централно европейско време, като информацията е била за прострелян на улицата 59-годишен мъж.

Веднага след опита за покушение Фицо е откаран с хеликоптер до университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица. Животът му е в опасност, а следващите няколко часа ще бъдат критични и решаващи за неговия живот и здраве.

Според кадрите на TV Markíz той е бил изнесен от хеликоптера на носилка в спешното отделение. Бил е покрит с чаршаф.

Засега се знае, че изстрелите са били многобройни. Стрелецът е 71-годишен писател от Левице.

Опитът за покушение срещу него е осъществен пред Дома на културата в Хандлова, където заседава правителството.

Премиерът е излязъл сред хората, насъбрали се пред сградата, когато е бил ранен. 

Охраната на Роберт Фицо го е вдигнала от земята и незабавно го е натоварила на автомобил, с който е бил откаран в спешното отделение на местната болница. 

Снимка: Reuters

Предполагаемият нападател е повален и незабавно задържан от полицията. Органите на реда са отцепили района, а всички хора от културния дом вече са евакуирани.

За безопасността на останалите членове на правителството се грижи извънредна охрана.

Хандлова е на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

 

В момента в правителството на Словакия има четирима вицепрезиденти. Единият е министърът на отбраната Роберт Калиняк и тъй като той и министър-председателят са от една партия, вероятно той може временно да поеме отговорностите.

Министърът на икономиката Дениса Сакова също е вицепремиер, както и Петер Кмец, който е вицепремиер по плана за възстановяване. Четвъртият вицепремиер е министърът на околната среда Томаш Тараба.

Урсула фон дер Лайен осъди нападението.

 

„Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо“, написа Фон дер Лайен.

В същото време тя добави, че в тези моменти мисли за премиера Фицо и семейството му.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също заяви, че е шокиран от новината за нападението срещу словашкия премиер Фицо след заседанието на правителството в Хандлова. „Нищо не може да оправдае насилие или подобни атаки. Мисля за премиера и семейството му“, каза Мишел.

Британският премиер Риши Сунак също коментира стрелбата , който също изрази ужаса си от „ужасната новина“.