Едно момиче избира да отиде на бала си в рокля с мотиви от българска народна носия. Илиана завършва Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград с профил "Рисуване" и като човек на изкуството влага много мисъл и креативност в своята рокля за бала.

Тя успешно съчетава традиция и различност и предизвика вълна от възхищение.

„Подготвям се от може би една година, замисляла съм с много смисъл роклята. Тази рокля, този замисъл за нея - няма го никъде. Гордея се с тази моя идея, с българските мотиви. Те са взети от чипровските килими“, споделя Илиана Митова.

Роклята е изработена от дизайнер, но младото момиче участва със своите идеи, които са провокирани от една любов, зародила се в нея в ранна детска възраст.

„Танцувам от 5-годишна народни танци, занимавам се и с рисуване, някак си отвътре ми дойде и го споделих и на нашите, на близките ми, и стана нещо много хубаво. Чувствам се най-красива, най-хубава с народната носия и с пендарите. Просто народното си е „най“, казва абитуриентката.

В цялостната си визия - грим и прическа, Илиана отново залага нещо различно от повечето абитуриентки, защото има свое разбиране за красотата.

„По-лек грим, с червено, хубаво червило, защото няма как без него. Косата ще е с най-леките къдрици, както е в момента и като се сложи прочелника на глава, няма нищо повече да липсва“, коментира момичето.

Младото момиче вярва, че всичко трябва да е с мярка, за да е красиво и не приема съвременните стереотипи за грим, прическа и мода.

„Няма нужда да се претрупват всички хубави черти на една жена, трябва да се покаже в най-естествения си вид. Тя е най-хубава, защото тя е олицетворение на българското, на българската красота“, смята Илиана.

Подкрепа в идеята за роклята, а и в цялостната си визия тя получава от майка си, но и от цялото семейство, което в нейна чест в деня, в който се събират близки и приятели, за да празнуват завършването на Илиана, също обличат тоалети с народни мотиви.

„Тя още от 5-годишна тръгна на народни танци. Все още танцува и като облече народната носия, все едно лети“, казва Соня Солачка, майка на Илиана.