По-малко от месец до изборите. 20 партии и 11 коалиции участват със свои кандидати за Народното събрание. От всички 6114 кандидати за народни представители трябва да решим кои 240 ще пратим в парламента.

25 дни до изборите и безброй причини да гласуваме:

  • Правосъдна реформа за довършване;
  • евро за приемане;
  • сухопътни граници за отваряне към шенгенското пространство.

Това са и част от темите, които ще обсъждаме с участниците в дебата тази сутрин.

Какво показва социологията

40% от участниците в проучването заявяват, че ще гласуват на 9 юни. Ако запазят намеренията си, това означава, че новите депутати ще бъдат избрани от над 2 500 000.

Това показва изследването на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 25 април – 2 май 2024 г., публикувано на сайта на агенцията и реализирано със собствени средства. Проведено е сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Как са разпределени силите?

ГЕРБ-СДС влизат в кампанията с над 25% подкрепа. Прогнозата на старта на кампанията на социолозите показва 71 места в Народното събрание. Коалицията ПП-ДБ са втори според проучването със 17,5 на 100 подкрепа, което означава 48 депутати, според прогнозата. Трети на старта на кампанията са ДПС - с почти 15% подкрепа или 41 народни представители. 

Снимка: bTV

На три стотни след тях в моментното класиране са „Възраждане“ с 14,6% подкрепа и същия брой - 41 депутати в парламента.

8,5 на 100 е подкрепата за БСП. Социалистите биха имали 25 свои представители.

В 50-я парламент влиза и ИТН с малко над 5% подкрепа или 14 народни представители, прогнозират социолозите.

В първия предизборен дебат за 50-ия парламент в ефира на bTV нашата покана приеха всички парламентарно представени партии без ДПС. Един срещу друг застават; Екатерина Захариева, кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС, Богдан Богданов, кандидат-депутат от ПП-ДБ, Цончо Ганев, кандидат-депутат от „Възраждане“, Борислав Гуцанов, кандидат за депутат от „БСП за България“, Станислав Балабанов, кандидат-депутат от ИТН.

Екатерина Захариева е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик. Тя е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Шест мандата е депутат от ГЕРБ и вицепремиер в третия кабинет на Бойко Борисов.

Снимка: bTV

Богдан Богданов е водач на листата на коалиция ПП-ДБ в Плевен и Пловдив – област. Завършва „Финанси“ във висшето училище по застраховане и финанси. Бил е министър на икономиката и индустрията в правителството на Николай Денков.

Снимка: bTV


Цончо Ганев е водач на листите на „Възраждане“ в 23 МИР София и Бургас.
Завършил е Стопанската академия в Свищов със специалност „Икономика на търговията“. Депутат е в три парламента от партия „Възраждане“.

Снимка: bTV


Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна и Шумен. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна със специалност „Корабоводене на гражданския флот“. Бил е народен представител от БСП в шест парламента.

Снимка: bTV

Станислав Балабанов е водач на листите на ИТН за Пловдив град и Пловдив – област. Дипломира се в ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност „Българска филология“. Депутат от групата на ИТН в четири парламента.

Снимка: bTV

Основни тези на кандидатите:

Екатерина Захариева: Хората трябва да чуят конкретна програма за това как ще спре това безвремие и тази сериозна политическа криза, в която ако не успеем след тези поредни шести избори да се върнем към нормалните механизми на демокрацията, ще се превърне в криза на демокрацията. Отговорът е в правилата на демокрацията и нашата Конституция. Тези, които са събрали най-голямо доверие, те трябва да управляват и то с ясна програма и с ясни политически ангажименти. Няма как да няма коалиционно споразумение с правилата на демокрацията, които казват, че този който печели изборите, ще трябва да бъда носител на мандата и трябва да има най-голя Министерски съвет. Мисля, че експерименти от типа на министри, които са експерти, не са ясни политически лица, които са се явили на избори, които носят отговорността пред техните избиратели - трябва да прекрати, защото това е една от причините за това че сме на избори за шести път.

Богдан Богданов: След последните 9 месеца да говорим за възможни конфигурации, което би се случило в един бъдещ парламент - ние трябва да си кажем, че българските граждани всъщност са тези, които решават. Българските граждани са тези, които на нас ни гласуват доверите и ни назначават. Ние сме техни слуги и ние трябва да намерим правилния начин, за да изпълним техния ангажимент по начин, по който те ще бъдат удовлетворени. Те ще живеят в една сигурна държава и тук имаме две важни теми преди изобщо да говорим за всякакви конфигурации. Как да изтръгнем държавата от ръцете на мафията. окупираната държава, която години наред е управлявана от мафията. Онова, което е окупирало нашите институции, ги използва за личен интерес, за бизнес интерес години наред. Това се случва. Ние го виждаме. Когато един институции не работят, когато едни институции работят не за хората, не за гражданите, а за определени кръгове и за определени лица - това наричаме окупиране. Лицата са документирани - част от тях. Имаме ясна информация от нашите стратегически партньори - санкционирани за корупция, санкционирани за работа с руската държава. Това го виждаме, това са лица, които в крайна сметка са окупирали нашите институции и ги използват за своя интерес.

Снимка: bTV

Цончо Ганев: Досега управляващите говорят единствено за споразумение да си парцелират и да продължат парцелирането на България. Ние от „Възраждане“ и в 47-то и 48-то НС, тогава също ни каниха за разговори, водихме такива разговори, но тогава, както и сега ние сме открити за разговор, единствено с ДПС няма как да водим каквито и да било като разговори. Ще поставим единствено приоритетите, които са основопoлагащи. Те не са на „Възраждане“. Те са на България. Първо и основно България да не бъде включена под никаква форма във военен конфликт в Украйна, тъй като ние в момента участваме в този конфликт - вече две години изпращаме оръжие. Даже в момента го подаряваме. Другото важно е референдумът и българинът да бъде питан дали трябва да влиза в еврозоната. Предстои да повдигнем въпроса защо е нужно в България да има четири американски бази. Това са основните неща, с които ние ще отидем на разговори, с който трябва и с който влезе в следващия парламент.

Борислав Гуцанов: Важно е да не се повтори още една порция от същото, което гледахме през последните месеци, защото това, което се случваше - беше равносилно в много от случаите на национално предателство. Казвам няколко от фактите - може ли ние да подаряваме оборудването за „Белене“, когато можеше тази атомна централа да започне да работи и то само срещу 5 милиарда евро. Тези пари да се върнат в рамките на около четири години, защото не може това мнозинство, което преди малко си подават топката и отново са готови да подпишат подобни споразумения, да коментират така лековата какво се случва през последните месеци. Налице е национално предателство - два пъти се подписва договор, от който губим дори национален суверенитет срещу 30 милиарда да бъде построена централа в Козлодуй по една технология, която я няма никъде по света, чужда държава определя кой и как да строи включително и фирмите, които да бъдат там. Това не е ли национално предателство.

Станислав Балабанов: Ако зависи от „Има такъв народ“ нито един български войник няма да бъде изпратен на фронта. Второ - нямаме такава информация в момента дали се подготвят изпращате на войски. Но преди месеци имаше доста спекулативни твърдения. Денков ходеше на единия конференция в Париж и така и не отговори в парламента на въпросите какво точно са си казали с Макрон. Така че този въпрос остава отворен, но ние ще предотвратим всяка една такава възможност. Второ ИТН има основна цел - да донесем разума в 50 парламент, тъй като той най-после трябва да работи за хората, а не както наблюдавахме 9 месеца - нищо не свършиха за хората, разпределяха порциите в държавата, разпределяха регулаторите кой на кого е човек и по какъв начин да овладеят тази дълбока държава.

Позицията на кандидатите за съдебната система, борбата с корупцията и доходите – гледайте във видеото!