Личности

Възраждане

„Възраждане“ е националистическа политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин основател и председател е Костадин Костадинов. Партията се самоопределя като патриотична формация. Същевременно е класифицирана от различни анализатори и медии като антиевропейска и антизападна, както и като проруска.

Партията е учредена през август 2014 г. в Плиска от бившия активист на ВМРО-БНД – Костадин Костадинов, който година преди това напуска партията, разочарован от преизбирането на Красимир Каракачанов за председател на ВМРО–БНД през 2012 г.

През юни 2014 г. Костадин Костадинов заявява пред медии, че на 2 август в същата година в град Плиска ще се състои учредително събрание, на което се създава партия „Възраждане“. Инициаторите избират деня, в който се отбелязва годишнина от началото на Илинденско-Преображенското въстание.

През юли 2020 г. Софийската градска прокуратура настоява за заличаване на партия „Възраждане“ по чл.40, ал.1, т.1 от Закона за политическите партии. Предварителната проверка на прокуратурата е разкрила множество нарушения на партията, измежду които деклариране на неверни данни. От 500-те учредители на партията, 108 са заявили, че не са се подписвали, 86 са били извън България към датата на учредителното събрание, а 2-ма от тях са починали през юни 2014 г. – два месеца преди проведеното събрание. Според д-р Костадинов той разполага със записи за оказван натиск от агентите от ДАНС върху разпитваните по случая. На тях се чува как учредители са принуждавани да се отрекат от подписите си, но тези записи не са общодостъпни.

На 30 ноември 2020 г. Софийски градски съд гледа дело за заличаване на партията. Председателят на партията – Костадин Костадинов заявява на излизане от съдебната зала, че ДАНС е подлагала на натиск хора на партията.

На 26 февруари 2021 г. Софийски градски съд (СГС) отхвърля предявения от Софийска градска прокуратура иск за заличаване на политическа партия „Възраждане“. На 31 май 2021 г. „Възраждане“ печели делото за регистрацията си. Върховният касационен съд (ВКС) отхвърля искането на прокуратурата за заличаването на партията и осъжда държавата чрез Върховна касационна прокуратура да заплати на партия „Възраждане“ 1200 лв. за направени разноски.

През 2014 г. Костадинов събира съмишленици от цялата страна в старата българска столица Плиска, с които учредява политическа партия „Възраждане“. На учредителното събрание е избран за председател на партията. Лидерът на партията е известен с проруските си изявления.

През 2017 г. „Възраждане“ спечелва 1/4 от нужните проценти за влизане в парламента от гласовете на изборите за Народно събрание.

През 2019 г. се кандидатира за кмет на родния си град Варна и на първия тур на местните избори заема второ място с 14.3% от гласовете, като отива на балотаж с действащия кмет Иван Портних.

На 3 ноември 2019 г. Костадинов заедно с „Възраждане“ се явява на балотаж за кмет във Варна. Портних печели с 61.7% срещу 33.9% за Костадинов, според агенция Галъп.

На последните парламентарни избори „Възраждане“ влиза в Народното събрание и става опозиция.

В платформата за управление на партията е записано, че важни за икономическото развитие на България са дълбоките връзки със стари икономически партньори: страни от Източна Европа, Арабския свят, Далечния изток и други извън ЕС. И като крайна цел – възстановяване на пълната държавна независимост на България.

Партията има цел да осъществи обединение на България с Република Северна Македония.

към партиите

Новини

„Български възход“ организира хепънинг за Шенген
08 Декември 2022
„Продължаваме промяната“ поиска изслушване на премиера, а „Възраждане“ предложи напускане на ЕС
В търсене на подкрепа за кабинет: Николай Габровски започва срещи в парламента
08 Декември 2022
В понеделник президентът Румен Радев връчи на неврохирурга първия проучвателен мандат
Политически престрелки в парламента заради Шенген
06 Декември 2022
Въпреки всичко депутатите призоваха Съветът на ЕС да гласува „За“ приемането ни
„Меси си е Меси“: На Женския пазар станаха селекционери на политическия отбор (ВИДЕО)
06 Декември 2022
Избраната схема е изключително офанзивна с трима нападатели
Костадинов: "Възраждане" няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ
03 Декември 2022
Той призова президента Румен Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс
Екатерина Захариева: Ако трябва, ГЕРБ ще внесе и кабинет на малцинството
03 Декември 2022
„Надяваме се подкрепа да дойде от „Демократична България“, посочи тя
Прокуратурата проверява машинния вот
28 Ноември 2022
Поводът е обвинението на БСП срещу „Продължаваме промяната“, че са им предлагали кодовете на машините
Ултиматум и нови червени линии: ПП и ДБ срещу БСП заради хартиената бюлетина
17 Ноември 2022
ГЕРБ призова за диалог
Срещи в парламента: Няколко формации седнаха на масата за разговори
16 Ноември 2022
Според „Български възход“ най-нужно сега е да има редовно правителство
БСП и „Възраждане“ в лют спор за българските въглищни централи
16 Ноември 2022
Депутатите на Костадин Костадинов обвиниха Георги Гьоков, че отказва среща с миньорите