Личности

Възраждане

„Възраждане“ е националистическа политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин основател и председател е Костадин Костадинов. Партията се самоопределя като патриотична формация. Същевременно е класифицирана от различни анализатори и медии като антиевропейска и антизападна, както и като проруска.

Партията е учредена през август 2014 г. в Плиска от бившия активист на ВМРО-БНД – Костадин Костадинов, който година преди това напуска партията, разочарован от преизбирането на Красимир Каракачанов за председател на ВМРО–БНД през 2012 г.

През юни 2014 г. Костадин Костадинов заявява пред медии, че на 2 август в същата година в град Плиска ще се състои учредително събрание, на което се създава партия „Възраждане“. Инициаторите избират деня, в който се отбелязва годишнина от началото на Илинденско-Преображенското въстание.

През юли 2020 г. Софийската градска прокуратура настоява за заличаване на партия „Възраждане“ по чл.40, ал.1, т.1 от Закона за политическите партии. Предварителната проверка на прокуратурата е разкрила множество нарушения на партията, измежду които деклариране на неверни данни. От 500-те учредители на партията, 108 са заявили, че не са се подписвали, 86 са били извън България към датата на учредителното събрание, а 2-ма от тях са починали през юни 2014 г. – два месеца преди проведеното събрание. Според д-р Костадинов той разполага със записи за оказван натиск от агентите от ДАНС върху разпитваните по случая. На тях се чува как учредители са принуждавани да се отрекат от подписите си, но тези записи не са общодостъпни.

На 30 ноември 2020 г. Софийски градски съд гледа дело за заличаване на партията. Председателят на партията – Костадин Костадинов заявява на излизане от съдебната зала, че ДАНС е подлагала на натиск хора на партията.

На 26 февруари 2021 г. Софийски градски съд (СГС) отхвърля предявения от Софийска градска прокуратура иск за заличаване на политическа партия „Възраждане“. На 31 май 2021 г. „Възраждане“ печели делото за регистрацията си. Върховният касационен съд (ВКС) отхвърля искането на прокуратурата за заличаването на партията и осъжда държавата чрез Върховна касационна прокуратура да заплати на партия „Възраждане“ 1200 лв. за направени разноски.

През 2014 г. Костадинов събира съмишленици от цялата страна в старата българска столица Плиска, с които учредява политическа партия „Възраждане“. На учредителното събрание е избран за председател на партията. Лидерът на партията е известен с проруските си изявления.

През 2017 г. „Възраждане“ спечелва 1/4 от нужните проценти за влизане в парламента от гласовете на изборите за Народно събрание.

През 2019 г. се кандидатира за кмет на родния си град Варна и на първия тур на местните избори заема второ място с 14.3% от гласовете, като отива на балотаж с действащия кмет Иван Портних.

На 3 ноември 2019 г. Костадинов заедно с „Възраждане“ се явява на балотаж за кмет във Варна. Портних печели с 61.7% срещу 33.9% за Костадинов, според агенция Галъп.

На последните парламентарни избори „Възраждане“ влиза в Народното събрание и става опозиция.

В платформата за управление на партията е записано, че важни за икономическото развитие на България са дълбоките връзки със стари икономически партньори: страни от Източна Европа, Арабския свят, Далечния изток и други извън ЕС. И като крайна цел – възстановяване на пълната държавна независимост на България.

Партията има цел да осъществи обединение на България с Република Северна Македония.

към партиите

Новини

„Алфа Рисърч“: Задълбочаваща се криза на доверието към всички институции
05 Декември 2023
Основните държавни институции и отговорността на политическите лидери за тяхната работа, се оценяват негативно от мнозинството
Крайнодесните европейски партии се събират в Италия
03 Декември 2023
Салвини събира европейската крайна десница от Льо Пен до Вилдерс. На събитието ще е и Костадин Костадинов от „Възраждане“
Парламентът одобри купуването на "Страйкърите", "Възраждане" поиска смъртно наказание за Тагарев
01 Декември 2023
Договорът предвижда закупуването на 183 машини „Страйкър“ и 15 спомагателни машини
Свиленски: Крайно време е "Възраждане" и ИТН да кажат, че подкрепят управлението на сглобката
01 Декември 2023
По думите му Делян Пеевски е заплашвал Кирил Петков, че ще развали правителството по време на скандалите в пленарната зала
Депутатите не гласуваха вота на недоверие на кабинета "Денков"
16 Ноември 2023
Поради липса на кворум Росен Желязков закри заседанието
„Да, България“ се разграничава от общинските съветници на „Възраждане“ в цялата страна
15 Ноември 2023
Решението идва в периода, в който се формират мнозинства в общинските съвети
Борисов: Петков ми каза, че ако Терзиев не стане кмет на София, правителството пада
15 Ноември 2023
Според него са нужни промени в бюджета, в този му вид - ГЕРБ няма да го подкрепи
Дебати в парламента: Обсъждат втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков“
15 Ноември 2023
Той беше внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН
Казусът с руския петрол: Енергийната комисия не прие дерогацията да отпадне незабавно
14 Ноември 2023
ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“ смятат, че това може да доведе до недостиг на петрол и ръст на цените
Костадин Костадинов прогнозира парламентарни избори през пролетта
13 Ноември 2023
Според него сглобката няма да издържи, защото е подкрепяна само от задокеанския фактор