Личности

Има такъв народ

„Има такъв народ“ е политическа партия, създадена от телевизионния водещ и певец Слави Трифонов през 2020 г. Те се определят като „политически продукт“, възникнал следствие на референдума през 2016 г. и потъпкването на резултатите от страна на депутатите.

След участието на екипа на предаването „Каналето“ в протестите срещу правителстовото на Жан Виденов през 1997 година, дълги години Слави Трифонов изразява своята гражданска позиция относно актуални въпроси в страната чрез ефира на предаването „Шоуто на Слави“.

През 2015 година става председател на Инициативен комитет за организирането на референдум за промяна на политическата система с шест въпроса. В комитета влизат още сценаристите на „Шоуто на Слави“ – Тошко Хаджитодоров, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Иво Сиромахов, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Иван Кулеков. Впоследствие, след сезиране на Конституционния съд от страна на президента на републиката Росен Плевнелиев и последвалото съдебно решение, въпросите за референдума са намалени наполовина, а самото допитване се произвежда на 6 ноември 2016 г.

На 29 октомври 2016 г., седмица преди провеждането на референдума, организира митинг-концерт, който се провежда на пл. „Орлов мост“ и бул. „Цариградско шосе“ в София и участват членовете на Инициативния комитет, Ку-Ку бенд, балет „Магаданс“, Крисия, Преслава, Криско и Миро. На него в подкрепа на референдума се събират над 100 хиляди души.

На 30 януари 2017 година в свое отворено писмо до политиците дава двуседмичен срок на бъдещето XLIV народно събрание да започне работа по приемането на решенията на избирателите от референдума. На 4 май 2017 година – на 15-ия ден от началото на XLIV НС и в деня, когато Бойко Борисов се заклева като министър-председател за трети път – Слави Трифонов започва своя протест.

Първоначално Трифонов се опитва да създаде партия под името „Няма такава държава“, но Върховният касационен съд отказва разрешение за вписване на партията поради установени нарушения на Закона за политическите партии. А именно – символът на партията и словесното му описание в предложението за устав, според което са интегрирани цветовете от националното знаме. В същия ден Трифонов обявява, че ще създаде нова партия с името „Има такъв народ“.

На 11 юли 2021 г. „Има такъв народ“ печели парламентарните избори в България, след като на 4 април същата година става втора политическа сила в страната.

Партията на Трифонов не успява да излъчи предложение за кабинет и идват третите избори за 2021 г., когато ИТН стават пета политическа сила и участват в коалиционно правителство „Продължаваме промяната“. По-късно гласуват във вот на недоверие, който води до разпада на правителството и свалянето му от власт.

към партиите

Новини

Тошко Йорданов: С изненадващо 4-минутно заседание поискаха удължаване на срока за бюджета
29 Септември 2023
Според ИТН и БСП най-вероятно ще се вдигнат данъците
Ивайло Вълчев: Кметът на София не се избира от жълтите павета, а от сивия асфалт и от панелите
27 Септември 2023
Той подчерта, че идеята е хората да знаят, че имат алтернатива
Мария Господинова е кандидатът на ИТН за кмет на Разград
26 Септември 2023
Тя е магистър по „Политология и дипломация“ и по „Национална сигурност“
Анатоли Станев е кандидатът на ИТН за кмет на Русе
26 Септември 2023
Той е бил областен управител на Русе в периода от януари 2022 г. до август тази година
Тодор Иванов е кандидатът на ИТН за кмет на Бургас
26 Септември 2023
Той беше заместник областен управител на Бургас.
Ивайло Костадинов е кандидатът за кмет на „Има такъв народ“ във Варна
25 Септември 2023
Той е един от учредителите на партията
„Има такъв народ“ подаде документи в ЦИК за местните избори
12 Септември 2023
„Партиите могат да тръгнат с всякакви амбиции, но всъщност решават хората“, каза Тошко Йорданов
Политиците за 6 септември: Вицепрезидентът и партийни лидери с послания
06 Септември 2023
С поглед към трагедията по Южното Черноморие вицепрезидентът честити празника и призова за общи действия – на държавата и на обществото
Започва делото срещу Радостин Василев за опит за принуда
04 Септември 2023
Според обвинението в 47-ия парламент той е изнудвал тогавашната си съпратийка Христинка Иванова
Слави Трифонов: Убийството на Алексей Петров е много възможно да се окаже политическо
01 Септември 2023
По думите му прокуратурата и МВР трябва веднага да започнат да разпитват всички участници в разговорите с него за съставянето на сегашното правителство