Служебното правителство реши да предостави 4,5 млн. лева на дружеството "Напоителни системи" за заплатите и осигуровките на служителите във фирмата, съобщиха от Министерски съвет след седмичното заседание на кабинета.

Хората в "Напоителни системи" не са си получавали заплатите от юни, припомни министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Оттук насетне започва и одитирането на изразходваните за предходните три години средства от "Напоителни системи", за които бил поет ангажимент да бъдат заплатени още в края на март 2014 г., обясни и финансовият министър Румен Порожанов.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет. С тях ще се гарантира по-добро стопанисване, поддръжка и експлоатация на обектите и съоръженията и ще се създадат подходящи условия за работа на работещите в сектора, обясняват от Министерски съвет.

Междувременно от пресцентровете на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" съобщиха, че служители от "Напоителни системи" и членове на двата профсъюза ще се съберат утре на протестно митинг-шествие под мотото "Искаме изработените си заплати и бъдеще за "Напоителни системи!".

Основното искане на протестиращите е изплащане на дължимите 100% работни заплати за юни и юли в пълен размер до края на септември 2014 г. и гарантиране на ежемесечно получаване на трудовите възнаграждения на работещите до края на годината.

Шествието ще започне от 11.00 ч. от пл. "Александър Невски" по ул. "Оборище", ул. "Георги Раковски", бул. "Цар Освободител" до Министерски съвет.