Мощна гръмотевична буря с обилен дъжд се разрази над Плевен тази вечер. Потребители на социалните мрежи споделят клипчета с наводнени улици. Имало е и пожар, предизвикан от мълния.

Само за минути небето почерня и се изсипа проливен дъжд, твърдят хората в града. Те споделят още, че падналата градушка е била с размер на лешници. 

„Плевен и Долна Митрополия са най-пострадали след пороя и градушката. Всички пожарни екипи в района са на терен да отводняват шахти и кръстовища, както и да премахват паднали дървета. Положението е предбедствено“, казаха от Пожарната за bTV.

„Имаше струпване на много сигнали на бедстващи в автомобилите си в наводнение участъци“, каза Станислав Атанасов, начланик на пожарната в Плевен.

От местната управа обясниха, че по-рано имало предупреждение за жълт код за преваляване и затова не са очаквали такива количества дъжд.

„По данни на метеорологичната служба са паднали 38 литра на квадратен метър за 40 минути. Всички квартали са засегнати, центърът също е засегнат сериозно, тъй като той се пада в ниската част на града и всичката вода от кварталитв се оттича в центъра и нивото на водата беше около 40 см на улиците“, обясни кметът на Плевен Валентин Христов.

Областният управител на Плевен Николай Абрашев каза, че вода е заляла гаража на Областна администрация. Има паднали дървета в града и на места се работи по изтегляне на автомобили. Изстреляни са около 200 противоградни ракети от полигона при Долни Дъбник.

От кадри, споделени в страницата за метеорологични прогнози – Meteo Bulgaria, става ясно, че заради обилните валежи улиците са се превърнали в реки.

Снимка: bTV

Бурята е била придружена от силен вятър. Голяма част от града е без ток, съобщават зрители на bTV.

Има много нанесла материални щети. В някои райони на града дъждът е бил примесен с градушка. Няма данни за спиране на тока или бедстващи в домовете си хора. 

„В момента продължава да вали и духа силен вятър“, споделят хората във Фейсбук.

Припомняме, че по-рано днес мощна буря, придружена със силен дъжд, градушка, светкавици и гръмотевици връхлетя София. Стихията удари и други градове в страната, сред които Лом, Козлодуй, Асеновград, Самоков, Ботевград, Разград и други, става ясно от снимки в социалните мрежи.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) още вчера издаде предупредителен жълт код за значителни валежи м почти цяла България.

Количествата на валежите се очакваше да достигнат до 20-35 литра на квадратен метър.

Метеоролозите предупредиха също така, че в Западна и Централна България ще има условия и за градушки.