Две са местата в София, в които се смята, че е бил затворен Васил Левски преди да бъде обесен. Оказва се, че едното се стопанисва от... пицария. В какво състояние са тези исторически паметници провериха Марина Евгениева и операторът Кристиян Иванов.

Историците не са категорични, къде е прекарал последните си дни и часове Апостола. Едно от възможните места е под Националната художествена галерия.

"Историческите сведения водят до това, както и всички знаем от бабите и дядовците си, че тука по време на разпитите заловеният Левски е бил държан, както и много поборници на национално освободителното ни движение", обясни Бисера Йосифова.  

Идеята на Йосифова е на това място да бъде създаден мемориал на националноосвободителното движение. Нещата са стигнали до технически проект. Няма средства за повече. Дори и за проучвания.

"Това са паметни места. Достатъчно е 15 минути някой, който решава да отиде във властта или е решил да ръководи българската държава, 15 минути да седи приведен в тези зандани, така както е бил Левски, така както са били поборниците за българската свобода”, смята тя.

На стотина метра от това място, където е бил конакът са се намирали турските казарми. Това е второто място, за което се предполага, че е бил затворен Апостола на свободата. Смята се дори, че от тук е бил поведен към бесилото

Килията е реставрирана преди няколко години със средства, дарени от собствениците на заведението, което сега я стопанисва. За известно време е било нещо като склад, но вече всичко е изчистено.

"Факт е, че ние нямаме акт за собственост за старите турски казарми. Традиционно от годините е останала практиката тази част и други части от София да се стопанисват от ОП "Стара София", обясни зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов.

Чия е отговорността за това място не е ясно. Нещата се размиват между министерство и общината, а тази историческа ценност се стопанисва от пицария. За мемориала под галерията пък може да се мисли едва след като се направи цялостен ремонт на сградата.