Имат ли право зъболекарите да излизат в отпуск по майчинство? Оказва се, че специалистите по дентална медицина трябва да избират - или да прекъснат майчинството си на третия месец, или да изгубят пациентите си по Здравна каса. Повече за правния и моралния казус - разказват Полина Ботева и операторът Иво Иванов.

До месец д-р Захариева трябва да стане майка. Преди повече от половин година тя назначава на работа в своя кабинет още един стоматолог, който да я замества по време на майчинството, което й предстои. Едва сега обаче - в осмия месец, д-р Захариева разбира, че Здравната каса не приема молбата й да излезе в майчинство:

"Казаха, че молбата ми не може да бъде удовлетворена и не може някой да ме замества по време на майчинството ми. Всъщност аз или след три месеца ще се върна на работа, или автоматично си изгубвам договора със Здравната каса".

Оказва се, че след като излезе в майчинство, договорът на д-р Захариева ще бъде прекратен и стоматологът, когото е назначила за заместник няма да може да лекува пациенти по пътеките на Касата.

"Казаха да избирам - или пациентите, или детето си - всъщност това е абсурдът, който съществува. От една страна, е финансова загубата, от друга страна, загубата е изключително и морална, защото пациентите искат да идват в този кабинет и за всеки един знаем за какво се отнася, познаваме случаите", смята Захариева.

Изненадата за д-р Захариева е голяма, още повече, че никъде в договора й не е посочено, че няма право на отпуск по майчинство: "Всъщност никъде в договорът ми със Здравната каса не пише, че не можеш да излезеш по майчинство - това е абсурдът. Пише, че в 7-дневен срок след промяна на обстоятелствата по сключване на договора трябва да уведомим Касата - нищо друго".

Д-р Захариева не е единственият стоматолог, на когото е отказано правото да има заместник и да излезе в майчинство без да загуби договора си с Касата. Д-р Даилова също се сблъсква с този казус малко преди да роди: "Основанието, на което те ми отказват, е, че всъщност пациентите биха могли да отидат в друго лечебно заведение, те не са задължени както при личните лекари. Да, това е така, но тези пациенти са избрали да се лекуват в това лечебно заведение".

Д-р Георги Димов, зам.-председател, Български зъболекарски съюз коментира: "Титулярът казва - моят заместник е един кой си и когато има неотложна нужда, пациентът веднага отива при него, без да търси - това е основен принцип в ЗОЗ. Доставяне на неотложна помощ. Да не говорим на второ място за самия дентален лекар - защо той трябва да прекрати своята практика за известно време, да не говорим за това, че става въпрос за бременност, за майчинство, нещо, което трябва да адмирираме, а ние по някакъв начин затрудняваме финансово, а и професионално".

В Националния рамков договор (НРД) е регламентирано, че общопрактикуващите лекари имат право на заместник. За стоматолозите не е записано нищо. С този мотив от Столичната здравноосигурителна каса ни обясниха отказа си да приемат заместник на майките зъболекарки.

В същото време обаче в рамковия договор има точка, според която всички общопрактикуващи лекари и зъболекари имат равни права и задължения.

"Основният проблем е, че хората, които работят в РЗОК, те тълкуват НРД съвсем формално и нито един от администрацията в РЗОК не поема тази отговорност и не желае, тъй като наистина не е регламентирано за денталната помощ посочването на заместник. Но не е и упоменато, че не може? Но, точно така не е упоменато и точно затова ние смятаме, че след като не е упоменато и няма изрична забрана, то би могло много лесно да бъде решено още на районно ниво”, допълва д-р Димов.

От своя страна д-р Борислав Миланов, председател на БЗС - Столична колегия отбелязва: "Става дума, от една страна, за нарушаване на конституционни права, на чисто човешки, нормални права, ако щете закрила на майчинството, ако щете в чисто професионален аспект, ако щете закрила на пациентите".

От Български зъболекарски съюз (БЗС) обещаха в следващия рамков договор да се включи възможността за заместник на стоматолозите. Междувременно д-р Даилова е завела дело срещу Здравната каса.