Тези хора не могат да се свържат по никакъв начин със собственика на фирмата, чиито работници все още са. Караваната, използвана за офис, е заключена, а цехът - опразнен. И да му звъним, телефоните му са изключени, обяснява потърпевшата Албена Атанасова.

"АРМИЛЕС 2004" е предприятие с регистрация в столицата и с дървопреработваща дейност в град Берковица. До края на септември персоналът правел ковчези за износ в Италия и Гърция, след това били пуснат в неплатен отпуск.

Има да ми дава за седем месеца по 240 лв., по трудовия договор. Викаше: " В понеделник ще платя". В Понеделник, каже: "В сряда", жалва се Борислав Иванов.

Когато дойдох да си искам парите, тя, секретарката, каза: " Кой в тоя град дава пари ", обяснява Силвия Ангелова.

Тъй като не са им върнати трудовите книжки, потърпевшите не могат да се регистрират в Бюрото по труда, за да получат обезщетения.

От шест месеца собственикът на "АРМИЛЕС" не е плащал и наем за ползваното помещение. В петък изненадващо оттам започнали да изнасят машините. По договор обаче с Фонд „Земеделие" до 2012 година "АРМИЛЕС „ е задължена да изпълнява проект по програма САПАРД срещу одобрена сума за възстановяване в размер на над 400 хиляди лева. Транспарантът с евроангажимента е закачен на входа.

"Притесних се, защото съм наемодател, а мълчейки, с изкарването на машите от САПАРД, има закон, по който аз ставам съучастник. От полицията дойдоха и казаха, че всичко е наред и няма проблем, прокурорката каза, че не може да се намеси сега в момента, ще разгледат нещата, и машините бяха изнесени", обясни Петър Тодоров.

Въпреки многократните опити, не успяхме да открием собственика на "АРМИЛЕС 2004" Валери Яков за коментар. Затова потърсихме в дома й доскорошната секретарка на цеха. Тя обаче също се скри от камерите.

Докато чакат компетентните власти да си свършат работата, потърпевшите и техните семейства се питат как ще посрещнат без пари Коледа и Нова година. А имат да връщат и кредити.