"Вода се дава след всяко хранене и по желание”, "Даването на бакшиш на теляка е забранено”, "Бакшишът е причина за нарушаване на реда и влошаване качеството на теляшките услуги. Граждани, не давайте бакшиш!”, "Искрата е малка, но бедата е голяма”, "Граждани не храчете по улиците” - това са само малка част от призивите, забраните и посланията, които се "лееха" от табелите по улиците преди 20 години.

Днес тези табели не предизвикват усмивките на минувачите по улиците, а само на хората, които по някакъв начин са успели да се сдобият с тях и ги съхраняват в частните си колекции.

Един такъв човек е Васко Кръпката, който съвсем честно си признава, че повечето от табелите в неговата колекция са крадени. "Събирам си ги някъде от 80-те години ,средата, откакто пътувам като музикант. Разбира се, че половината са крадени - през нощта с отвертката. Вече след 10 ноември повечето са подарени - от приятели оттук-оттам като се разчу, че събирам такива неща”, разказа Васко Кръпката на Димитър Павлов, който гостува на музиканта в къщата му в кв. Драгалевци.

Всички, които знаят кой е Кръпката и познават творчеството му, няма да се изненадат, че музикантът не си спомня за годините на комунизма с носталгия. "Това е една епоха, която не беше никак весела за бунтарите, за хората със свободен дух. Затова част от табелките наистина ми помагат да не изпадам в носталгия по ония времена, както повечето хора изпадат в носталгия. И това ми помага да вървя напред, като нямам носталгия към нещо, което не може да се върне и слава богу”, каза блусарът и допълни: "Аз съм весел събирач на история. Табелките са и начин да се надсмеем над тия неща, да сме над нещата.”

Митко Павлов имаше възможност да посети и репетиционната на Васко Кръпката, където, както той самият казва, се нищи въпроса: Що е то рокендрола и има ли място в България? "Тук измисляме песните, тук се учим да свирим. Сега записваме нов албум. 10 авторски парчета мои и две на Камен Кацата. Нямаме никакви срокове, аз изпълнявам сроковете и поръчките на моето сърце и душа”, сподели Кръпката и каза още, че предстои и излизането на ново видео към парче от стария албум на изпълнителя. "Някак си клиповете винаги закъсняват при мен. С един албум назад вървят.”

Много от колегите на Кръпката се оплакват, че кризата оказва сериозно влияние на работата им и пречи на продуктивността им. Васко Кръпката обаче не се плаши от криза. "Аз съм черноработника на рокендрола и много ми харесва да съм така. Не съм под най-лъскавите прожектори, защото знам, че и под най-бляскавите светлини е пълно с нещастници. На мен ми е гот да си свиря и да си пея”, каза музикантът.

Известно е, че Васко Кръпката и покойния Георги Минчев освен колеги, бяха и близки приятели. Оказва се, че близостта на двамата продължава и след смъртта на Бате Гошо. Васко Кръпката пази две от китарите на покойния музикант и споделя, че с едната от тях, функциониращата, има много положителни спомени. "Аз й говоря като на жив човек, изминал съм хиляди километри с нея. Бях в Америка два пъти, сложих я на гроба на Джими Хендрикс, снимах я там. Тази китара ми носи само готини и положителни чувства. Така имам чувството, че не само музиката на бате Гошо е с нас, а и той присъства.”

Специално за зрителите на bTV Васко Кръпката сподели, че в бъдещия албум ще има "песен, която мирише на бензин. Има песен, която има вкус на домашна ракия, има един класически минорен блус.”

Музикантът поздрави зрителите с част от едно от новите си парчета "Емигранти” и призова: "Дръжте се, не се предавайте, аз съм с вас!”