Български патент ли са захаросаните ябълки? И как се бърка с гола ръка във врящ захарен сироп – всичко това можеше на панаира на занаятите, който започна в архитектурно - етнографски комплекс „ Етър" край Габрово.

Интересът към приказката „Тримата братя и златната ябълка" днес определено отстъпи пред този към шекерджията със захаросаните ябълки.

Павлин Колев, наследил занаята шекерджийство от своя баща, извади наяве всички тънкости около приготвянето на захаросания плод. Според него, ябълките стават най-вкусни, когато са български и расли на село.

„Желателно е да са по- червени, за да спестим малко от оцветителя, нали сме габровци”, разкри той.
Шекерджията не се страхува, че ще му вземат занаята и смята, че тънкостите на майсторлъка са за отбрани.

„При нас е много важно да усетим точния градус. Потапя си ръката в горещия захарен сироп”, показа той.

Кога е готов захарният сироп, оказа се, първо открили габровци, борейки се преди много години с недоимъка.

„Идеята е била именно да се получи нещо от захар, което да е по-голямо и впоследствие решават да се захароса нещо. Тази захар да се сложи около нещо”, каза Колев.

Оттогава захаросаните ябълки са български патент, а шекерджийницата - предпочитано място на всеки панаир.

„Аз имам една кутия вкъщи, подарък от много стари времена. На нея пише захар в кутията - здраве в къщата", сподели още майсторът.