Честванията са на фона на антиправителствените протести в Унгария, които продължават вече повече от месец. Преди минути Франс прес съобщи, че полицията е стреляла с гумени куршуми срещу демонстрантите.

След гостите са председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу и генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, кралете на Испания Хуан Карлос и на Норвегия Харалд Пети, премиерът на Румъния. Нашата страна е представена от председателя на парламента Георги Пирински.

Папа Бенедикт 16-и изпрати поздравително послание. Днешната церемония започна с тържествено издигане на националния флаг пред парламента.

Премиерът Ференц Дюрчани и гостите от чужбина положиха цветя пред паметника на загиналите във въстанието на площад Лайош Кошут. Стотици жители на столицата протестираха по съседните улици срещу участието на премиера социалист в честването. Дясната опозиция бойкотира честването заради историческата вина на комунистическата партия, чийто реформирани наследници днес управляват страната. Демонстрантите скандираха лозунга “Който е унгарец, да тръгне с нас!”

По призива на водещата опозиционна партия “Фидес” тази вечер се провежда голям митинг в центъра на унгарската столица.

* * *

Революцията от есента на 1956 година е вдъхновена от повея на демократични промени в страните от съветския блок. Развенчаването на култа към Сталин през февруари 56-та, дава надежди за връщане към демокрацията. На 23 октомври полският ръководител Гомулка произнася реч, в която оповестява серия реформи.

В Унгария от седмици кипи недоволство и същия ден унгарски студенти и интелектуалци заливат улицата в Будапеща с искания за демократични промени. Опитът на демонстрантите да влязат в радиото и да прочетат своя декларация завършва трагично. Милицията открива огън, загиват десетки демонстранти. Непредвидената от никого кървава баня отприщва народното недоволство.

Бунтът продължава десет дни. Кълновете на революцията са прекършени и поради липсата на ангажираност на западните държави и ООН. В тези дни на есента на 56-та Франция и Великобритания са заети да си възвърнат контрола над Суецкия канал. Египетския президент Гамал Абдел Насър го национализира няколко месеца по-рано. На 29 октомври Израел нахлува в Синайския полуостров и достига канала, с подкрепата на Франция и Великобритания.

Войната приключва на 6 ноември, два дни по-рано въстанието в Будапеща вече е смазано от разположените в страната съветски войски. В това време организацията на обединените нации се занимава с Близкоизточната криза и това е добре дошло за Москва. Въстаниците дават 2 800 жертви. 200 са разстреляни след потушаването на революцията, включително и премиерът Имре Наги. 200 хиляди унгарци успяват да избягат на запад.