Според официалното съобщение, представител на министерството на вътрешните работи е пътувал с един от конвоите, но не е пострадал.

Друг град - Киркук, който е център на богатия петролен район, беше мишена на поредица от взривове на коли-бомби. Загинали са 11 души. Ранените са 62-ма. В един от случаите експлозията е избухнала край училище, в което се обучават момичета на възраст между 16 и 20 години.

Атентаторът се е самовзривил, когато девойките са напускали сградата след учебните занятия.
Напоследък в Ирак зачестиха нападенията срещу работещи или учещи жени, с което крайни ислямисти се опитват да ги откажат от участие в обществения живот.

* * *

Насилието в Ирак, което според иракските власти е на етническа и религиозна основа, продължава вече цяла година след приемането на демократичната конституция на страната. Затова много иракчани остават скептични за успеха на новия основен закон.

Годината, изминала в междуетническа вражда и бунтовнически нападения срещу американски и иракски военни, не доказа преимуществата на новата конституция.

Адил Хасан: “Засега не сме усетили нищо конкретно. Когато четеш конституцията, струва ти се хубава. Има много положителни неща в полза на хората и на държавата. Но мина една година от референдума, а не виждаме нищо на дело."

На 15 октомври миналата година в референдума за новата, демократична конституция участваха близо 10 милиона иракчани. Това са около 63 на сто от населението и предимно шиити. Останалите, сред които преобладават сунитите, бойкотираха допитването.

Хамза Хади: “Лидерите на политическите партии се боричкат помежду си. Единият иска да промени този параграф, другият - онзи. Всеки действа според собствения интерес. Нищо повече. А хората умират с десетки всеки ден.”

Сред иракските граждани преобладават тези, които смятат, че животът им не е станал по-сигурен. Те искат час по-скоро властите да ликвидират беззаконието.

Фадхил Мохамед: “Все още нищо не сме разбрали от тази конституция. Не очакваме промяна за един ден след 35-годишна диктатура. Но конституцията трябва да бъде последвана от добри закони. Със сигурност ще има промяна, но не веднага. Може би след известно време, когато се приемат новите закони и конституцията ще може да бъде прилагана.”