Десетки хиляди шиити участват в ежегодното поклонение до гроба на шиитския светец имам Муса Кадим по повод годишнина от неговата смърт.

Снайперистите открили огън от покриви на сгради на няколко места по маршрута на процесията, отправила се към гробницата на имам Муса Кадим в северен Багдад. Нападенията станали в три квартала, населени предимно със сунити, уточнил говорител на здравното министерство пред Асошиейтед прес.

Силите за сигурност застреляли двама снайперисти и двама предполагаеми бунтовници, които се опитали да се смесят с тълпата. Вчера седем поклонници бяха убити, докато минавали през населен със сунити район на Багдад, на път за гробницата. Властите разположиха хиляди войници и забраниха движението на лични автомобили, за да предотвратят нападения по време на двудневните поклонения по повод смъртта на имам Муса Кадим, един от 12-те шиитски светци, живял през 8-ми век.

Районът около джамията, където се намира гробът на имама, е отцепен и всички поклонници се претърсват, преди да влязат. Миналогодишното поклонение завърши трагично и беляза един от най-трагичните дни в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин. Слухове, че сред тълпата има атентатори-самоубийци предизвика масова паника. В последвалата блъсканица загинаха близо хиляда души.

* * *

Утре започва вторият процес срещу бившия иракски президент Саддам Хюсеин. Той е обвинен в геноцид по време на военните кампании Анфал през 1987-ма и 1988-ма година, при които загинаха около сто хиляди иракски кюрди. Част от оцелелите помнят ужасяващите събития така ясно, сякаш са се случили вчера. Следващият репортаж на Си Ен Ен показва някои от тези хора.

В гробището близо до село Суазнан в иракски Кюрдистан е тихо и спокойно. Надгробните камъни се белеят под сянката на стари, клонести дървета. Гейдан Махид редовно идва на гробището два пъти в месеца през последните 16 години. Тук са погребани шестима нейни близки.

На 22 март 1988 г. По заповед на Саддам са убити са с иприт и зарин, които според обвинението в процеса Саддам е наредил да бъдат разпръснати над 2 000 села в Кюрдистан. Това е част от кампанията за етническо прочистване с кодовото название "Анфал". Мохамед Абдула пази снимките на 13 членове от неговото семейство, които е изгубил в онзи ден. Той си спомня нападението така ясно, сякаш е било вчера.

Мохамед Абдула, местен жител: "Два часа преди залез слънце един самолет се зададе от планината и половин час кръжа над селото. Точно по време на вечеря селото беше засипано от ракети. Аз бях у сестра ми. Още помня как жените и децата пищяха ужасени."

Махомед оцелял, защото се намирал на закътано място, където отровният облак не достигал. Той бил застигнат от друга тежка участ - да запази завинаги жив спомена за ужаса, който видял. В процеса, който започва утре, част от оцелелите в кампанията "Анфал" ще се явят като свидетели. Махомед се надява, че виновните ще бъдат осъдени и в душата му ще настъпи мир.

Мохамед Абдула, местен жител: "Радвам се, че има процес. Не само аз, но и всички кюрди се радват, че съдят Саддам. Всички сме готови да свидетелстваме срещу него."

Саддам вече го грози смъртна присъда, ако в първия процес бъде признат за виновен в престъпления срещу човечеството. Същото наказание го очаква, ако се докаже вината му и във втория.