Дипломати обаче намекнаха, че Евросъюзът може да забави началото на диалога, след като Загреб все още не е предал на Международния трибунал в Хага генерал Анте Готовина.

48-годишният генерал от запаса е издирван от трибунала за военни престъпления за убийството на близо 150 сърби във финалната фаза на войната между Сърбия и Хърватия през 90-те години.

"Франс прес" цитира дипломатически източници според които е вероятно Европейският съюз да забави началото на преговорите за членство на Хърватия, независимо от "лобирането на премиера на Хърватия в последната минута". Хърватия също така "замрази" имуществото на издирвания хърватски генерал.

Главният прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте обаче даде да се разбере, че не смята това за достатъчно. Очаква се днес външните министри на Евросъюза да определят рамката на преговорите и със Загреб за членство на страната. Хърватия се надява да стане член на организацията през 2007 година.

Външните министри на Европейския съюз ще отложат днес започването на преговори за присъединяване на Хърватия към ЕС. Това пише днес британската преса. Според "Гардиън" трябва да стане някакво чудо, за да не се случи това. Същото се съобщава и в електронния сайт на Би Би Си. Предвиждаше се преговорите с Хърватия да започнат утре.

Вестник "Гардиън" пише, че нежеланието на Хърватия да сътрудничи е в рязък контраст със засилващото се сътрудничество на Сърбия с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Би Би Си изтъква, че безпрецедентната стъпка да се отложи започването на преговори за членство е показателна за решимостта на ЕС да се справи веднъж завинаги с наследството от войните на Балканите.

На среща на посланиците в Евросъюза вчера само представителите на съседите на Хърватия - Австрия, Унгария, Словения и Словакия, са гласували за започване на преговорите по план. Редица от големите страни като Великобритания, Холандия, Дания, Финландия и Швеция са били против.

По принцип се очаква днес външните министри от ЕС да решат дали преговорите с Хърватия започват от утре и ако дадат "зелена светлина" - също така ще определят и рамката на преговорния процес.

Междувременно резултатите от проучвания на общественото мнение в 25-те страни-членки на Европейския съюз плюс страните- кандидатки България, Румъния и Турция показват, че две трети от европейците гледат лошо на имиграцията и смятат, че културното многообразие на континента е достигнало критична точка.