Депутатите от "Демократи за силна България", започнаха да събират необходимите 60 подписа за внасяне на конституционните промени за съдебната власт. Представеният днес проект, предвижда преминаването на следствието и прокуратурата, от съдебната към изпълнителната власт, и избирането на нов главен прокурор по предложение на министър-председателя.
Първите подписали проектозакона са авторите от "Демократи за силна България".

Те предлагат главният прокурор да бъде избиран с обикновено мнозинство от парламента по предложение на министър-председателя. Една пета от депутатите също ще могат да предлагат главен прокурор, но и да искат оставката му.

Според проекта, мандатът на главния прокурор съвпада с мандата на правителството. Т.е. ново правителство да идва с нов главен прокурор.

"Едно правителство, за да може да е ефективно в борбата с престъпността, трябва да има механизми да може да се справя с това предизвикателство. Именно затова предвиждаме главният прокурор да е част от изпълнителната власт, но и да следва правителството, което го е предложило", поясни Екатерина Михайлова, председател на ПГ на ОДС.

От БСП възразиха, че така прокуратурата щяла да се политизира. Вносителите отвърнаха, че така ще има политически и медиен контрол.

"Всъщност целим това, защото в момента същата тази функция е политизирана, но тайно, скрито, изпълнявайки политически поръчки под маската на независимата съдебна власт", каза Димитър Абаджиев - ОДС. 

Ако промените бъдат приети, проектът предвижда в срок от един месец сегашният главен прокурор да бъде освободен и да бъде избран нов по новите правила.

Според останалите партии, предложенията на ДСБ не могат да бъдат приети от този парламент по две причини - първо, че времето е малко и второ, че такава промяна може да бъде правена само от Велико народно събрание.