Пред тленните останки на президента се поклониха представители на делегации от над 60 страни. Сред тях бяха българският президент Георги Първанов, Желю Желев, Соломон Паси, депутати. С Трайковски се простиха настоящият и бившият генерален секретар на НАТО - Яп де Хоп Схефер и Джордж Робъртсън. Траурното шествие премина през централните улици на Скопие. Десетки хиляди граждани излязоха по улиците, за да кажат последно сбогом на своя президент.

Прощални слова произнесоха лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, председателят на Европейската комисия Романо Проди и премиерът Бранко Цървенковски. "Във времена на лудост, ти носеше разум. Ти се бореше с омразата с приказки за любов и опрощение, ти, повече от всеки спря войната и ни върна мира", каза премиерът.

"Борис Трайковски беше човек, който умее да изслушва, да даде, но и да поиска съвет, да сгреши, но и да признае грешките и да се извини. И винаги, винаги бе готов да прости. Като президент, най-голямото му желание беше да обедини гражданите на Македония, без значение от верската, етническата или партийната принадлежност. Днес всички сме тук - обединени - и македонци, и албанци, и християни, и мюсюлмани, и от всички партии", каза Никола Груевски - председател на ВМРО-ДПМНЕ. 

"Когато научих вестта за трагичната катастрофа, която отне живота на Борис Трайковски, един образ изникна пред мен - спомен за нашата среща в Солун на Европейския съвет миналия юни. Беше важен ден за Балканите и за Европа. Прегърнахме се и си казахме, че е много хубаво, че сядаме на една маса. Спомням си, че му благодарих за ентусиазма и решимостта за евроинтеграцията не само на неговата страна, но и на целия регион. Неговият отговор беше усмивка и още по-силна прегръдка", разказа Романо Проди, председател на Европейската комисия.

"Днес цяла Македония е на крака, сплотена и обединена от болката. Трагично е за нас, а не за теб, че твоята смърт ни обедини повече отколкото качествата ти като президент. Огромна е болката за всички нас, а най-голяма - за твоето семейство. Някой беше казал: споделена радост - по-голяма радост, споделена тъга - по-малка тъга. Днес всички ние, цяла Македония и всички приятели по света споделяме тъгата на твоите Вилма, Сара и Стефан. До днес децата ти имаха един татко, от днес бащината грижа стана отговорност за всички нас", заяви Бранко Цървенковски - министър-предедател на Република Македония . 

Ковчегът с тялото на Трайковски днес бе изложен за поклонение в сградата на македонския парламент. Десетки хиляди граждани на Скопие отдадоха последна почит пред тленните останки на македонския президент.

"Изгубих приятел. Прощавай и последно сбогом, Борисе!" Това написа в съболезнователната книга българският държавен глава, след като се поклони пред тленните останки на Борис Трайковски. Георги Първанов написа още, че Македония е изгубила един голям държавник, а Балканите - един от своите модерни лидери, работили за европейското бъдеще на региона.

Президентът Борис Трайковски загина на 26 февруари при самолетна катастрофа край босненския град Мостар. Той пътуваше с група свои сътрудници за икономическа конференция на държавите от Югоизточна Европа. Обстоятелствата около злополуката все още не са изяснени.

В едномесечен срок ще бъде представен предварителният доклад на босненската комисия, която разследва причините за катастрофата на македонския президент.

Това съобщи председателят на тричленното босненско председателство Сюлейман Тихич.

Тихич дибави, че службата на главния прокурор ръководи разследването и че босненските власти ще направят всичко по силите си, за да установят истината за инцидента. Мюсюлманският представител в босненското председателство каза, че властите са били безсилни през първия ден.

По думите му, те са били огорчени от представителите на ЕСФОР, които не им позволили да се приближат до мястото на катастрофата. Разследването окончателно ще разкрие защо такъв достъп е бил отказан.

Версиите за катастрофата са две. Първата посочва като причини лошото време, гъстата мъгла и планинския район около Мостар, както и липсата на радар на градското летище. Втората хвърля вината върху авиодиспечерите от силите на НАТО в републиката - ЕСФОР. Босненски медии разкриха, че ръководителите на полети от френския контингент са контактували с пилота на френски, а не на английски, каквато е международната практика.
ЕСФОР и Министерството на външните работи на Франция отрекоха подобна възможност, както и съмненията, че на самолета е бил зададен неправилен коридор.

В Македония и управляващи, и опозиция единодушно отхвърлиха възможността за покушение срещу Трайковски.

Отговор на многобройните въпроси около катастрофата се очаква да дадат и експертите в Германия, които анализират черните кутии от самолета.

В знак на съпричастност със загубата на македонския президент, българският национален флаг на сградите на държавните ни иституции в София бе спуснат наполовина през целия ден.