За производството на едно изделие у нас се харчи до 5 пъти повече ток, отколкото в страните от Eвропейския съюз. Освен пестенето на електричество, производителите трябва да преминат към осъвременяване на технологията, която в много заводи у нас не е подменяна с десетилетия.

Крайно време е България постепенно да преминава към комбинирано производство на електрическа топлинна енергия, смятат от Енергийната агенция. Това означава природният газ да се ползва едновременно за производство на ток и отпадния продукт от димни газове /които носят много топлина/, да се ползват за парното и топлата вода.

"Действително, за да се спести нещо, трябва да се вложи. Инвестициите, действително ще се възвърнат неколкократно в много скоро време", казва Друми Друмев, председател на Държавната агенция по енергийна ефективност.

За едно сериозно производство, срокът на възвръщаемост на инвестицията може да бъде по-малко от 3 години, според Друми Друмев.

Експерти от агенцията са изчислили, че "Кремиковци", например, харчи 3 пъти повече ток, отколкото металургичните комбинати в европейските държави.

"Това довежда до по-високи разходи на енергия и оттам до по-висока цена на произвежданата енергия", пояснява Друмев.

Сега в Агенцията по енергийна ефективност работят върху национален план за действие за енергийно спестяване.

От агенцията увериха, че сериозни немски инвеститори искат да изградят ветрови парк за производство на ток от вятъра у нас, край нос Калиакра. Това е екологично чисто производство, на т.нар. зелена енергия. За да стане реалност, трябва да бъде изготвена наредба на изкупната цена.

Тази наредба трябва да изработи Държавната комисия по енергийно регулиране.

От Енергийната агенция уточниха, че след като се определи формулата за изчисляване цената на тока, който се произвежда от вятъра, ще можем да допуснем у нас стотиците милиони марки на тези немски инвеститори.

От Швеция също са готови да инвестират в българската енергетика, потвърди шведския посланик у нас Стен Аск.