Българите и студентите, които учат и работят в чужбина нямат да имат достъп до сайта на преброяването извън пределите на страната, напомниха от националната статистика. Това е направено нарочно. Сънародниците ни в другите европейски страни ще бъдат преброени там, където пребивават.

У нас пък преброяването ще покаже колко са чужденците, установили се в България през последните години. Проверихме как англичаните в едно българско село ще участват в броенето и знаят ли анкетьорите чужди езици.

Чужденците, живеещи у нас, нямат право да се преброят онлайн. В селища, където се знае, че живеят англичани, като варненското Аврен, ще бъдат пращани анкетьори, знаещи малко английски и с преведена анкетна карта.

“Дава английската карта, която е написана на много добър английски, да не кажа отличен, англичанинът си прочита въпросите и си казва къде точно трябва да се отбележи, а българинът преброител маркира правилния отговор”, обясни Деян Славов, директор на Регионалното статистическо бюро във Варна.

Крис разбира от нас за преброяването. Изненадан е, че след десетина дни на гости ще му дойдат анкетьори и ще му задават странни въпроси.

“При нас попълваш въпросника в интернет или го получаваш по пощата и после го пращаш обратно”, разказа Кристофър Фериър.

Емил Радушев е преброител и смята, че ще се справи със задачата си, тъй като може да разчита на помощ по телефона. Ако преброителят попадне на руснаци, а не знае руски, на помощ идва контрольорът.

За да няма недоразумения, чужденците предпочитат да могат да се броят и в интернет.