Министерството на вътрешните работи предлага да се разширят възможностите за използване на специални разузнавателни средства.

На заседанието си в четвъртък правителството ще разгледа проект за изменение на Наказателния кодекс, внесен от МВР. Ако предлаганите промени станат факт, ще се разшири кръгът на престъпленията, при които като веществени доказателства могат да се ползват спецсредства.
Предложението на МВР е специалните разузнавателни средства да имат силата на веществени доказателства в повече от сега заложените в закона случаи - когато става дума за финансови операции и сделки с мръсни пари, при фалшифицирането на документи, включително такива за самоличност, в случаите на безстопанственост, при престъпленията, свързани с унищожаване или повреждане на собственост, по отношение на ръководителите на организирани престъпни групи, както и в случаите на незаконно пренасяне и съхраняване на ядрени материали и оръжие.

Освен промените, засягащи специалните разузнавателни средства, от МВР предлагат да се инкриминира посредничеството при сделки с оръжие и стоки с двойна употреба, които се осъществяват без нужните разрешения, или в нарушение на някое ембарго. Според проекта наказанието трябва да бъде до 6 години затвор и до 200 000 лева глоба.

За пране на пари, в предложенията на МВР, се предвиждат от 1 до 6 години затвор и глоба до 5 хиляди лева.

Според проекта трябва да бъде инкриминиран достъпът до секретна информация, който води до застрашаване на националната сигурност и суверенитета на държавата. Предложеното наказание е от 2 до 15 години затвор, в зависимост от сериозността на нанесените вреди.

Предвиждат се и изменения в текстовете, отнасящи се до незаконната сеч, така че наказанието да стане от 3 до 5 години и глоба до 20 000 лева.

Заедно с правителствения проектите за изменения в Наказателния кодекс стават общо 6.

"Идеята е всички тези законопроекти в съвсем скоро време да бъдат приети на първо четене и после прецизирани и гласувани на второ четене", поясни правителственият говорител Димитър Цонев.

Цонев обясни, че в най-скоро време вътрешният министър отново ще представи проектозакона за конфискация на имуществото, придобито по незаконен начин. Правителственият говорител бе скептичен по въпроса възможно ли е да бъде удължен срокът на предварителното задържане на 7 дни, както предложиха прокуратура, следствие и МВР.

"Това е много трудно постижимо, тъй като според Европейската конвенция този срок не бива да бъде повече от 4 дни", каза Димитър Цонев.

Според сега действащия закон има 24-часово полицейско задържане, плюс още 72-часово по нареждане на прокурор.