В Съединените щати се разраства скандалът около фалита на енергийния гигант "Енрон". Според "Вашингтон поуст" Конгресът подготвя съдебно разследване срещу вицепрезидента Дик Чейни. През пролетта на миналата година Чейни разработваше енергийната политика на Вашингтон в тясно сътрудничество с някои от ръководителите на "Енрон".

Енрон беше най-голямата компания, търгуваща с природен газ в света. Фалитът й, през декември, е най-големият в историята на САЩ.
Компанията дължи 15 милиарда долара. Ръководството на "Енрон" дълго време е прикривало загубите и е регистрирало нереални приходи. Според одиторите от "Артур Андерсен" много важни документи са изнесени от служители на компанията. Някои от ръководителите й поеха висши постове в президентската администрация, в която има 15 души, притежавали акции в "Енрон" през 2001 г. След като Министерството на правосъдието започна наказателно разследване за банкрута на корпорацията, ръководителят на ведомството, главният прокурор Джон Ашкрофт, публично даде отвод от разследването, заради финансовата подкрепа от "Енрон", получена по време на кампанията му за заемане на поста.
Припомнени бяха връзките на президента Буш с изпълнителния директор на компанията от родния му щат Тексас.
"Енрон" подпомагаше сегашния американски президент още преди избирането му. От началото на политическата си кариера Буш е получил от "Енрон" дарения за над 600 000 долара. Общо 258 от членовете на Американския конгрес също са получавали дарения от "Енрон", по време на кампаниите си.
От 1989 година насам компанията е дала близо 6 милиона долара - три четвърти от тях за републиканците.

Компанията "Енрон" е проявявала интерес към разширяването на газохранилището в село Чирен Плевенско, преди около година и половина, научи Би Ти Ви. Друга сфера на интереси на американската енергиина компания е била за износ на ток от България. Името на "Енрон", чрез дъщерна фирма се появява и през 1990 година в търга на столичната обшщина за концесията на Софииското водоснабдяване.
Тогава дъщерната "Азурикс" отпада от надпреварата защото е класирана от консултанта "Прайъсуотърхаус купър" на четвърто място.