Българският отбор замина на Европейско първенство за трансплантирани в Ирландия. Лекарите са убедени, че при успешна трансплантация човек може напълно да се завърне към нормален начин на живот и дори да започне да се занимава активно със спорт. Росица Иванова ще се състезава в дисциплина бадминтон и дартс.

„В двата спорта ще участваме и да се надяваме, че ще се върнем с победа”, каза Роси. Тя и още четиринайсет българи заминаха в Дъблин. Там ще се състезават хора, които са на хемодиализа или са претърпели трансплантация на органи.

„Направиха ми трансплантация на черен дроб, две хиляди и трета година ми откриха заболяването, увредена фиброза на черния дроб”, каза Иво Алексиев. Аделина пък е с присаден бъбрек на Европейското първенство за хора с трансплантации ще се състезава в три дисциплини - сто метра спринт, тласкане на гюле и хвърляне на топче.

„Имах резултат девет и шейсет на гюле и около 42 метра на топче, и сто метра - тринайсет и осем”, каза Аделина. Сто метра гладко бягане за тринайсет секунди е резултат, на който би могъл да завиди всеки спортист.

„В момента те са много добре рехабилитирани. Те не са болни, това са хора, които са на диализа, такова би трябвало и да е отношението към тях, не като към болни, а към хора, които са на диализа”, каза д-р Александър Осиченко, лекар на отбора.

България е сред страните в Европа, в които на глава от населението се извършват твърде малко трансплантации. Хората с присадени бъбреци, черен дроб или сърце, тръгнали да печелят медали в спорта, са още едно доказателство, колко е важно да има повече и успешни трансплантации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!