Цената на кубик вода в София се увеличава от 65 на 77 стотинки. Според столичния кмет, въпреки увеличението с близо 15%, цената на "Софийска вода" е втората най-ниска в страната, след Благоевград.

"Имайте предвид, че водата в София включва и пречистването, тя не е само питейната, но включва и пречистването, каквото няма в повечето градове и това си е обективен процес", посочи Стефан Софиянски.

До месец други временни комисии ще предложат механизъм за плащане на таксите в детските градини. С промените в Закона за местните данъци и такси отпадаха условията за финансиране на детските заведения от държавния бюджет и родителите трябва да плащат пълния размер на издръжката, което е близо 80 лева.

"При силното ограничаване не само на София, а на всички общини, при липса на национална политика, защото ние или искаме да се раждат деца, или не, Министерството на финансите с това предложение, за съжаление гласувано от Парламента, показа, че не иска да се раждат деца в България, аз обаче искам да се раждат в София", заяви столичният кмет.

Идеята на екипа му е на база декларирани доходи на родителите да се изчислява месечната такса за детето им. Съветниците в комисията ще проучат какъв е варианта таксата от 20 лева да се запази, както и сираците, децата на инвалиди, войници и студенти да се ползват с преференции.

Има предложение Общинският съвет да увеличи таксата за изтрезвителя - от 15 на 30 лева. До месец комисия ще изготви нова тарифа за гробните места. Ползването на гробно място за вечни времена става 270 лева, досега това ставаше срещу 90. Годишно, над 50 декара в столицата се отчуждават за гробищни паркове.