Какво е било хобито на двама от най-големите диктатори за всички времена, разказва в най-новата си книга "Поетът срещу художника", излязла вече и на българския пазар, руският писател Сергей Кормилицин.

Има ли нещо общо между Сталин и Хитлер? Оказва се, че и двамата диктатори са били хора на изкуството.

"Авторът въобще не дава оценки на тези две най-зловещи явления. Той ги коментира като човешки комплекси, детството им, паралела на тяхната партийна принадлежност и загадъчните неща около смъртта им", анализира творбата литературният критик Румен Леонидев.

И двамата са били на крачка от съвсем различна реализация. Единият поет или писател, а другият – художник или архитект. Но съдбата им определя друга роля.

"Това не им е било нито професионална участ, нито вдъхновение през цялото време", казва Леонидов.

И все пак стиховете на Сталин намират място в учебник по литература в началото на XX в. А на Хитлер се приписват 3 400 картини и рисунки.

Авторът излага и версията си, че Хитлер е бил жив до 1963 г. в Южна Америка, както и че Сталин не е починал от естествена смърт.

"Кормилицин в никакъв случай не е за или срещу тези две фигури. Просто влиза в тяхната душевност, а когато влезеш в душевността на един такъв човек, виждаш всичко грозно, отвратително, което вътре се прикрива. Това е една от успехите на книгата", разкрива още Румен Леонидов.

В книгата за първи път са представени и стихове на български език от Сталин, както и картини, които младият Хитлер е рисувал.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo