Преструктуриране на училищната мрежа в Свищов сложи кръст на училище със 178-годишна история. По традиция само след три дни учители и ученици от Средното общообразователно училище "Алеко Константинов" трябва да посрещнат училищния празник. Това ще стане за последно и с много тъга.

Училището е създадено през 1831 г. и е първото класно двустепенно училище в България. Възпитало е поколения свищовлии. "Тука съм учила, тука са учили и децата ми и 22 години съм учителка тука и просто това ми е втория дом", отбелязва Йорданка Ганева, учител по математика.

Днес училището разполага с отлична материална база. Оборудвано е с кабинети и хранилища, мултимедийна зала, музей. В началото на учебната година в него са започнали обучение едва 144 деца.

"Предложението за закриване на училището датира от три, четири до пет години. Политика е на местната община, на кмета и на някои общински съветници училището да бъде закрито. Причините, които те изтъкват са намаляване броя на учениците", обяснява Емилия Якова, директор на училището.

В града плъзват и слухове, че масивната триетажна училищна сграда, обширният двор и голямата спортна площадка в центъра на града са апетитна хапка за бизнеса.

"Направихме всичко възможно, имахме идея тази оптимизация да се отложи до приемането в сила на новият закон за просвета, който предполага съвсем различен статут на училищата.Остават много селски паралелки, всичките със слято обучение, маломерни и имаше възможност техните деца да бъдат пренасочени към нас", коментира Анелия Ангелова, учител по биология и химия.

"Предложението беше направено след като се видя, че план - приемът просто не е възможен да се реализира и освен това след срока, който беше изчакан да се види дали училището може да се стабилизира се оказа, че то не може да събере достатъчно ученици", каза зам.-кметът на община Свищов Пламен Александров.

От догодина всички, с изключение на дванайсетокласниците, ще трябва да продължат образованието си в друго училище.Объркани са както най-малките , така и по-големите ученици.

"Парадоксът е в това, че това училище е с една от най-чудесните бази, като сграда и като възможности. Но в крайна сметка се оказва, че никой не записва детето си някъде да учи, заради това, че има чудесна база", обяснява още Александров.

Въпреки решението за закриване на училището, възпитаниците му са категорични: "Ще се борим докрай, за да останем в това училище!"

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето