На 27 януари в рубриката "Бъдете здрави" темата беше за хемодиализата, която се налага при хората с бъбречна недостатъчност, при които 80% от бъбречната функция е отпаднала.

Нефрологът д-р Александър Осиченко е завеждащ хемодиализния център в болницата "Токуда". Той е удовлетворен, че някои негови пациентите, докато са на хемодиализа, работят на компютрите си, защото има осигурена безжична система за интернетна връзка. Освен това има и персонал за нощна смяна.

Съвременното оборудване осигурява тиха обстановка, без неприятни миризми. Над всяко легло е монтиран телевизионен екран. Процедурата за апаратното очистване на кръвта е продължителна и трае около четири часа.

От четири години Юлия Новкова е на хемодиализа и осъзнава, че е било грешка, колебанието да приеме хемодиализата, като свой начин на живот - три пъти в седмицата. Тя оценява състоянието си като по-добро, защото не само че не ходи с патерици, а води дори внучето си на детска градина.

Евгени Динков е на хемодиализа отскоро и с усмивка споделя, че се чувства подмладен и без отоци. Красимир Големинов сe е лекувал в половината от хемодиализните центрове в страната. Преживял е и неуспешна трансплантация на бъбрек. Той оценява, че условията на този хемодиализен център  дава възможност на всички да се чувстват като европейски пациенти.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето