Вероятно често слушате музика, когато искате да починете или да повишите адреналина си. Оказва се, че това е ефективно и приятно средство за лечение на много заболявания. От 60-те години на миналия век музикалните методи намират все по-широко приложение и в психотерапията.

Музикотерапията е придружаващ метод на психотерапията. Лилия Ахтарова е председател на Българската асоциация по музикотерапия и дългогодишен музикотерапевт.

„Клиентът идва тук поради някакъв симптом, който го смущава, който му пречи и за който няма соматично обяснение. Това може да бъде главоболие, може да бъде тежест в стомаха, в сърдечната област”, каза Лилия Ахтарова, сертифициран музикотерапевт и председател на Българска асоциация по музикотерапия.

Чрез универсалния си емоционален език музиката често замества думи и намира пътя към решаването на проблеми. Един от пациентите на Лилия Ахтарова е жена, страдаща от склонност към самонараняване. Пред камерата тя пожела да остане анонимна, но сподели: "Аз, общо взето, се въртях в един омагьосан кръг, не намирах отговор на въпросите си, чувствах се като жертва в живота, че всички хора са против мен."

Често пациентите сами импровизират с музикални инструменти. В психотерапевтичните сесии музиката може да се комбинира с рисуване, моделиране, творене на приказки и стихотворения. Според някой специалисти подходящи творби за страдащите от безсъние и болка са "Пролетна песен" на Менделсон и Петата симфония на Бетовен. За хората със заболявания на нервната система са подходящи валсовете на Щраус.

След 3 месеца психотерапевтични сесии пациентката споделя: "Когато сядам тук на този стол и започвам да работя с психотерапевта, чувствам някаква магия, излязоха големи истини от дъното на душата ми. Обясних си много неща от поведението си, започнах да бъда по-толерантна с хората, да гледам по-оптимистично на света, на хората от семейството си. Чувствам се нов човек, променен."