За да няма бъдещи скандали, най-добре е една независима агенция да обслужва ДАНС и МВР. Дори и извън вътрешното министерство тези служби могат да бъдат използвани, ако ръководителите им са подставени лица, хора със съмнително минало или с корупционни нагласи.

"Само част от коалицията вярва, че Петков може да реформира МВР", казва пред "Дневник" Минчо Спасов, председател на парламентарната вътрешна комисия. Той заявява: "НДСВ е политическа сила, която пое ангажимент да бъде гарант за стабилността на държавата. В случая личната ми оценка е, че не е разклатено само МВР като институция, нито тройната коалиция, а е разклатена самата държава."

"Не реформа, а революция за МВР", гласи коментарът в "Сега". Посочва се, че вътрешното ведомство постоянно е обект на политически, законодателни и държавнически експерименти, чийто краен резултат винаги е несъществени промени, които само задълбочават кризата. Сега виждаме, че има дискомфорт между цивилното, политическото и професионалното ръководство на системата. Странно е вътрешният министър и целият му политически кабинет, които би трябвало да осъществяват своеобразен "цивилен" контрол върху системата, че всъщност я ръководят изцяло. Нищо не може да стане без благословията им - наказания, дисциплинарни производства, обществени поръчки, в които се разпределят стотици милиони левове, кадрово движение, подслушване, следене. Трябва да се помисли за ограничаване правомощията на вътрешния министър до контрол, а не до разпоредителни действия.

"Можем да реформираме МВР само в стабилна държава", е позицията на Антон Кутев, секретар на ВС и член на ИБ на БСП, изразено пред "Монитор". Според него какъвто и план за реформа в МВР да е направен, той става неизпълним, ако министър Петков напусне поста, защото до края на управлението остават около 15 месеца.

*   *   *
"Опозицията се готви за твърд курс при неуспех на вота", отбелязва "Сега". Опозицията ще премине към по-радикални действия, ако вотът на недоверие, който ще се дебатира днес, не успее. Това се разбра след вчерашните консултации между десните партии в парламента. И този път от срещата бяха елиминирани представителите на "Атака". БНД, ОДС, ДСБ, БНС и независимият депутат, член на ГЕРБ, Лъчезар Иванов бяха категорични, че общите им действия ще продължат и след вота. Най-вероятно било опозицията да премине към бойкот на пленарните заседания, без обаче да напуска парламента. Опозиционните партии се ангажирали да участват активно в дебатите. На Лъчезар Иванов е възложено да представи мотивите за вота.

"Властта се крепи от доклад до вот", е озаглавен коментарът в "Стандарт". Обръща се внимание, че отсъствието на Симеон Сакскобургготски от заседанието на тройната коалиция не е емоционален изблик на пренебрегнат партньор. Жълтият лидер дава знак, че се дистанцира от останалите управляващи. С други думи казано - иска нещо, за да не изтегли НДСВ от състава на властта в момент, в който тя много напомня потъващ кораб. Парадоксално, опозицията се обедини и даде на извънпарламентарната партия ГЕРБ основната роля на обвинител днес. На този фон появилите се информации за намерението на НДСВ да гласува "въздържал се" са притеснителни за БСП и ДПС. Подкрепата и само на депутатите от тези две партии стига, за да не падне кабинетът, но разединението ще се отрази доста негативно на имиджа на
управляващите.

*   *   *
"Съдът запорира 25 имота на шефа на "Булгартабак", съобщава на първа страница "Сега". Със светкавична за българската администрация бързина вчера бяха запорирани 25 имота на изпълнителния директор на "Булгартабак" Христо Лачев, както и сметките на семейството му в 30 банки в страната. Това се случва само три седмици след като срещу Лачев бе повдигнато обвинение за укриване на данъци в размер на 128 000 лв. Обезпечителните мерки са наложени от Софийския градски съд и окръжните съдилища в Кюстендил и Бургас по искане на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. Имотите на цигарения шеф са пръснати на територията на трите града. Искът на комисията е за 981 740 лв. Според нея законните доходи на Лачев и съпругата му не са достатъчни, за да притежават такова имущество. "Целта на тези инсинуации е да стоя колкото може по-дълго далеч от управлението на "Булгартабак", което е в интерес на определени икономически интереси, свързани с приватизацията на дружеството", предположи Лачев.

*   *   *
"Нямам илюзии, че службите ни дават всички досиета", казва в интервю за "24 часа" Евтим Костадинов, председател на парламентарната комисия по досиетата. Той се съмнява, че от МВР, БНА и НРС дават 100% от документацията. "Но пък мога да гарантирам - подчертава Костадинов, че това, което получаваме, е изнесено пред обществото в пълния си вид. Надявам се комисията да изпълни задачата, която си е поставила - да си приберем архива до края на годината. Усилено работим и върху изграждането на софтуер, чрез който ще започнем второстепенна проверка на документацията. Ще направим съответните засечки по различните показатели. Така ще бъдем вече сигурни, че не са били скрити или "пропуснати" имена, особено на публични личности."