Мотивът на 5-тия пореден вот към кабинета "Станишев" е "обвързаност на управляващите с организираната престъпност".

Опозицията влезе в пленарната зала, но без депутатите от Атака. Тези които бяха вътре казаха, че правителството трябва да си ходи, защото се е срастнало с престъпността и не защитава българските граждани.

"С управлението си докарахте народа дотам да се страхува от държавата". С тези думи се обърна към управляващите председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. "Превърнахте България в гнездо на корупция и престъпност, насадихте се в това гнездо и не ви пука, че българското общество и ЕС приемат властта у нас като развъдник на кражби и заплахи", добави той.

Бакалов заяви, че е изумен от твърдението на президента Георги Първанов, изказано при посещението му в Полша, че България е оазис на сигурността, след като за 18 часа са станали две убийства. "Това не е просто убийство, това е демонстрация на пълната липса на държавност, на абсолютния отказ на властта да защитава гражданите си", посочи депутатът.

По думите му необходима е цялостна реформа в сектора за сигурност, но не и преди да бъде поета ясна политическа отговорност за назначенията на висши ръководни постове в системата и за стореното от тях.

България е болният човек на Европа. Болни сме от "мафия", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му симптомите не са от вчера, но вече говорят за опасен изход. Симптом е, че президентът Първанов окуражи мафията, като застана зад нейния защитник Румен Петков, посочи Костов. Отслабват съпротивителните сили на българското общество, смята лидерът на ДСБ. Според него хората имат свещеното право да излязат на улицата и да се борят срещу управляващата ги мафия.

От БСП веднага прехвърлиха вината за кризата в МВР на предишните управления и заявиха,че ще си направят реформите във вътрешното министерство сами,без опозицията.ДПС ги подкрепиха,а от НДСВ се въздържат от коментари.

Петият вот на недоверие е странен и няма да мине, заяви депутатът от “Коалиция за България” Младен Червеняков. По думите му в МВР безспорно има проблеми – организационните дисбаланси и корупцията, които са дискутирани в обществото. Това, което трябва да се предложи на дебат е реформата в сектор "сигурност", смята Червеняков. Според него този дебат е закъснял.

"Може ли да се иска вот на недоверие, заради неспособността на министъра на вътрешните работи да се справи в продължение на три години с престъпността?", попита Червеняков. Той коментира, че с този мотив опозицията се връща назад в историята.

Младен Червеняков посочи, че въпросът на днешните дебати е дали опозицията ще подкрепи управляващите за реформите в МВР.

Темата за промените в МВР трябва да е акцентът на дискусията по вота на недоверие към Министерския съвет, каза и Касим Дал от ДПС. Въпреки ясните сигнали от ЕК системата на министерството остана затворена и черпеше сили единствено от вътрешните си ресурси, каза Касим Дал. Той отбеляза, че политическите промени и чистки не са премахнали проблема, наследен от тоталитаризма в системата на МВР.

Касим Дал посочи, че ДПС не е съгласно с водената досега политика - в МВР да не се назначават лица от други етнически групи. Според ДПС задължително трябва да бъде подобрено законодателството, свързано с контрола върху акцизните стоки, каза Касим Дал.

Депутатите от парламентарната група на ОДС напусна пленарната зала. Преди това председателят на групата Йордан Бакалов заяви от парламентарната трибуна, че председателстващият заседание Любен Корнезов е отнел и времето и думата на ОДС, като е прибавил реплика на Яне Янев към общото време за изказване на ПГ на ОДС. С това вие показахте, че всичко, което ОДС каза, е вярно, каза още Бакалов.

На 26 и 27 ноември 2007 г. информация, касаеща зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, е била докладвана пред министър-председателя, президента и главния прокурор. Какво правиха те досега?, попита от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. По думите му – вътрешният министър Румен Петков е бил информиран за това седмица по-рано.

Освен това бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е бил арестуван, за да не докладва пред вътрешната комисия в НС кой го е изпращал на среща с братя Галеви и какво е казал на премиера и президента, преди да си подаде оставката.

Атанасов заяви, че ако е вярна информацията, че Алексей Петров е назначен в ДАНС, това е съобщаване на държавна тайна и трябва да се понесе отговорност за това. Според Атанасов – министър председателят за един час е можел да провери дали Алексей Петров е бил сътрудник или не. Депутатът от ДСБ заговори и за оперативно дело, носещо името на нощни грабливи птици.

"Атака" не участваше в дебата, но за първи път думата взе Павел Шопов, който поиска 15 мин. почивка след изказването на вътрешния министър Румен Петков.

След подновяване на дебатите Волен Сидеров поиска думата, заявявайки, че вотът в момента е безсмислен, тъй като управляващите защитават своя министър, което ще предреши работата на служителите, които извършват проверката срещу него. Сидеров припомни, че от Брюксел са изразили възмущение по повод случващото се в МВР. Според лидера на “Атака” досега неговата партия е обвинявана, че възпрепятства европейския път на страната ни с действията си, но сега е станало ясно, че именно тройната коалиция прави това.

Аз бях против този вот на недоверие. Не бях съгласен той да бъде внасян сега – преди да излезе проверката на ДАНС за вътрешния министър, каза от парламентарната трибуна Сидеров.

Гласуването на вота на недоверие към правителството ще бъде в петък в 15:30 часа.