Палестинската държава да бъде призната от международната общност. Това поиска палестинският президент Махмуд Абас, който връчи молба на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Държавният лидер заяви, че Израел е разрушил всички усилия за постигане на мирно споразумение в Близкия изток:

„Всички искрени усилия, предприети от международната общност, многократно бяха разрушавани от позицията на израелското правителство, което бързо ликвидира надеждите след началото на преговорите през септември миналата година”.

Връчването на молбата, на която се противопоставят САЩ и Израел, стана на среща между Абас и Бан Ки-мун в централата на ООН в Ню Йорк.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че мирът с палестинците няма да бъде постигнат чрез резолюция на ООН, а с преки преговори.

В реч пред Общото събрание на ООН той каза, че "протяга ръка към палестинския народ", както и към страни като Египет, Йордания и Турция. "Истината е, че Израел иска мир. Истината е, че аз искам мир", подчерта Нетаняху.

Според АП във връчения документ се настоява ООН да признае палестинска държава върху земите на Западния бряг и ивицата Газа, включително Източен Ерусалим.

Палестинската молба за членство в ООН бе бъде разгледана и предадена на Съвета за сигурност, който ще проведе среща в понеделник, за да обсъди заявлението.

Какви са процедурите?

Съгласно правилата на ООН, генералният секретар трябва незабавно да предаде документа в Съвета за сигурност. След това Съветът формира комисия, която да проучи и направи оценка на палестинската молба. Стандартната практика изисква тази комисия да приключи работа до 35 дни, но този срок може да бъде променен.

Ако заявката бъда подложена на гласуване, тя трябва да спечели най-малко осем от гласовете в 15-членния Съвет за сигурност, без да има вето от някой от петте негови постоянни членове.

Наблюдателите очакват разглеждането на палестинската молба да се проточи седмици, за да се даде възможност за продължаване на дипломатическите усилия, посочва Франс прес.  

Палестинците се радват

Междувременно десетки хиляди демонстранти се събраха в центровете на големи градове като Рамала, Хеброн и Наблус, за да приветстват събитието. Тълпи от палестински бежанци празнуваха и в Бейрут.

Радостта им обаче бе помрачена от насилие, избухнало само преди часове. Палестинец бе застрелян при сблъсък с израелски войници и заселници на Западния бряг.