Базираните в Обединените арабски емирства (ОАЕ) пчелари създадоха генетично модифицирани (ГМО) пчелни майки, които да издържат на високите температури и да гарантират, че техните жужащи колонии ще продължават да процъфтяват. За това разказва агенция Ройтерс.

Разположен в средата на планините на Хата, Honeybee Garden and Discovery center е дом на около 2500 кошера. Всеки от тях съдържа между 15 000 и 20 000 пчели. Градината предлага не само обиколки и семинари, но също така играе и активна роля в защитата на пчелите. Там екипите са намерили креативни начини да направят пчеларството по-устойчиво, докато светът е изправен пред ново екстремно нарастване на температурите.

„Успяхме да разработим такъв щам пчели, който може да оцелее в горещините в ОАЕ. Чрез манипулиране на ДНК успяхме да изберем определени гени у пчелите, които позволяват на пчелната майка да живее при значително по-високи температури“, разказва мениджърът на компанията Мустафа Мохамед Мустафа.

Той допълва, че в тази част на света температурите могат да достигнат 50 градуса. Това прави оцеляването на пчелите трудно. „Можем да преодолеем част от проблема, като поставяме пчелите под големи тенти. Ние също така осигуряваме и пръскачки за вода“, добавя още той.

Оказва се обаче, че не само жегите са проблем. Пчеларите се борят и с птиците, които обичат да похапват пчели. За тази цел те са инсталирали големи високоговорители, които ги плашат.

Налице е драстичен спад в броя на пчелите по света, до голяма степен поради интензивното селско стопанство, използването на пестициди, вредители и изменението на климата, отбелязва още агенция Ройтерс.

Изследване, публикувано в списание Science през 2020 г., предполага, че нарастващите температури, които надвишават историческите норми, са пряка причина за намаляването на някои видове пчели. Проблемът е, че те играят жизненоважна роля в естествения свят, като опрашват растенията, които произвеждат голям процент от храната, консумирана от хората по света.