Смъртоносна епидемия, която се разпространява в Червено море, е убила определен вид морски таралеж в залива, където е разположено израелското курортно градче Ейлат. Заразата застрашава да унищожи и уникалните коралови рифове в региона, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на група учени.

Изследователски екип от университета в Тел Авив твърди, че цялата популация от морски таралежи Diadema setosum – вид, известен с това, че защитава кораловите рифове, е била унищожена за няколко месеца. Техните открития са публикувани в две лицензирани научни списания.

Масовата смъртност на черни морски таралежи не засяга само Израел, но и в други страни в региона, включително Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вероятният виновник, причиняващ заболяването, е ресничест паразит, който води до бърза смърт. Сега учените проверяват дали заразата не е същата, която причини унищожаването на популацията морски таралежи в района на Карибите.

Снимка: Reuters

„Характерното за тази зараза е, че само за два дни здравите таралежи с дълги шипове се превръщат в скелети с масивна загуба на тъкан“, обяснява водещият изследовател Омри Бронщайн от Музея по естествена история, който е и преподавател във Факултета по зоология на университета в Тел Авив.

Според него някои от морските таралежи изплуват на брега мъртви, а други биват изяждани от рибите, което вероятно ускорява заразата. Омри Бронщайн е категоричен също така, че в момента науката не може да направи нищо, с което да спре тази пандемия. Той и екипът му се опитват да създадат нова популация от вида Diadema setosum, за да могат след време да заселят отново залива с този вид таралежи.

Снимка: Reuters

Ейлат е курортен град на северния бряг на Червено море и популярно място за гмуркане на туристите. Учените, които изучават района, го смятат за убежище на коралите, които са се заселили в залива преди хиляди години. Морските таралежи играят важна роля в поддържането на баланса във водата -  те се хранят с водораслите, които иначе биха блокирали слънчевата светлина и биха задушили кораловите рифове.

Снимка: Reuters

„Коралите нямат шанс да се конкурират с водораслите. Ето защо имам нужда от морските таралежи. Без тях те не биха оцелели“, категоричен е Омри Бронщайн.