Ново заболяване, причинено от пластмаса, е открито при морски птици, съобщават учени от Природонаучния музей в Лондон.

Птиците, за които е идентифицирано заболяването, наречено пластикоза, имат белези по храносмилателния тракт от поглъщане на отпадъци. Новото проучване е публикувано в Journal of Hazardous Materials.

Учените подчертават, че това е първият случай на фиброза, причинена от пластмаса.

Замърсяването с пластмаса става широко разпространено. Установено е, че младите птици имат заболяването и се смята, че са яли храна, замърсена с пластмаса.

Учените смятат, че колкото повече пластмаса е погълнала една птица, толкова повече белези има в храносмилателния тракт. Заболяването може да доведе до постепенно разрушаване на тубуларните жлези. Загубата на тези жлези може да накара птиците да станат по-уязвими към инфекции и паразити, а това ще повлияе на способността им да смилат храната и да усвояват някои витамини.

Изследователите нарекоха фиброзната болест пластиза. Те установиха, че когато птиците поглъщат малки парчета пластмаса, това възпалява храносмилателния им тракт. С течение на времето и с постоянното възпаление се получават белези и обезобразяване на тъканите, което засяга храносмилането, растежа и оцеляването на птиците.