Опитите за решаване на проблема със замърсяването на Световния океан с пластмаса са дълго и мъчително пътуване за предприемачa от Нидерландия Боян Слат. Вече почти 10 г. основателят на The Ocean Cleanup работи върху разработването на идеи за филтриране на пластмасовите отпадъци от Тихия океан.

Над 2 милиона тона пластмаса се изхвърлят всяка година в Световния океан. Последствията – непоправими щети на морската екосистема и смърт на хиляди водни обитатели. С помощта на океанските течения изхвърлената пластмаса се събира в пет зони.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Boyan Slat (@boyanslat)

В интервю за bTV през 2020 г. Боян Слат разказа, че ще продължи да се бори с проблема дотогава, докато вече няма нужда от организацията им за опазване на околната среда.

Боян се впуска в идеята едва на 19-годишна възраст. Първата голяма цел на The Ocean Cleanup е да изчистят т.нар. „Голямо тихоокеанско сметище“, в което има 80 000 тона пластмаса. В него има от големи рибарски мрежи до хиляди парченца микропластмаса.

През 2018 г. неправителствената организация поставя първата си система за почистване, пет години по-късно блянът им за една по-чиста планета е по-туптящ от всякога.

Каква е технологията за събиране на отпадъци на The Ocean Cleanup?

При почистването на океана се използва дълга, У-образна бариера, подобна на мрежа, която се изтегля през участъците с отпадъци с помощта на лодки. Тя се движи бавно, за да се избегне нараняването на морските обитатели, разказва в ново интервю за Би Би Си Боян Слат.

Камерите, задвижвани от изкуствен интелект, се използват за непрекъснато сканиране на повърхността на океана за пластмаса и за калибриране на компютърните модели на екипа, което им помага да разберат към кои части на Тихоокеанския район да се насочат.

"Когато погледнете Голямото тихоокеанско петно от боклук, има някои области, които са с много висока плътност на пластмаса, и други области, които са почти празни. Ако непрекъснато почистваме вътре в тези горещи точки, разбира се, можем да бъдем много по-ефективни в нашата операция по почистване", каза той.

Пластмасата, събрана с технологията им, периодично се изнася на сушата и се рециклира. Като неправителствената организация произвежда различни продукти от нея, като слънчеви очила, например.

С продажбите им финансират бъдещите си проекти.

Боян заяви, че досега системата е почистила почти 200 000 килограма пластмаса в океана. Макар че това представлява само 0,2% от 100-те милиона килограма пластмаса, съдържащи се в най-голямото в света петно от пластмасови отпадъци, той каза, че все пак си заслужава.

В момента те разработват следващата си  гигантска бариера с дължина 2,4 км, която ще използват през лятото.

От The Ocean Cleanup се надяват, че въвеждането на 10 от тези по-големи системи в близко бъдеще ще могат да почистят до 80 % от пластмасовите отпадъци в северната част на Тихия океан до края на десетилетието.

Спиране на потока на замърсяване

Изследвания, проведени от The Ocean Cleanup през 2021 г., показват, че около 1000 от световните реки са източник на 80% от замърсяването на световния океан с пластмаса.

"Реките всъщност са артериите, които пренасят боклука от сушата към морето. Kогато вали, пластмасата се отмива от улиците в потоците, в реките и накрая в океана", казва създателят на The Ocean Cleanup.

Той добавя, че бързото течение на реките може да направи спирането на пластмасата още по-трудно.

Система за събиране на пластмаса
Снимка: Facebook/ @TheOceanCleanup

"В реките наистина имате само един шанс да хванете пластмасата - тя просто тече и ако не я хванете, тя гарантирано ще попадне в океана. Има около 1000 реки, с които трябва да се справим”, обяснява Боян Слат.

Неправителствената организация е създала специална технология за почистване на реките.

„В момента улавяме пластмаса в 11 реки по света, но целта ни е да обхванем всички 1000 най-замърсяващи реки в света“, добавя Боян Слат