Сега ще ви разкажем за един младеж - холандецът Боян Слат, който напусна университет, за да се посвети на една на пръв поглед невъзможна мисия -  почистването на  Световния океан от пластмаса. Mнозина смятат, че не Грета Тунберг, а той той трябваше да бъде номиниран за Нобеловата награда за мир. В следващите минути ви срещаме с Боян и каузата му.

Над 2 милиона тона пластмаса се изхвърлят всяка година в Световния океан. Последствията – непоправими щети на морската екосистема и смърт на хиляди водни обитатели. С помощта на океанските течения, изхвърлената пластмаса се събира в 5 зони. Една от тях е „Голямото тихоокеанско сметище“ – огромен плаващ остров от отпадъци, 3 пъти по-голям от Франция.

Снимка: bTV

Пълното почистване на океаните може да изглежда на пръв поглед невъзможно, но не и за холандеца Боян Слат.  По време на почивка в съседна Гърция, когато е едва 16-годишен, Боян забелязва, че в морето плува повече пластмаса, отколкото риба: „Чудех се защо просто не изчистим всичко това. Нещата винаги изглеждат невъзможни, докато не се свършат“.

През 2013 г., вече на 19, Боян решава да прекъсне следването си в университет, за да създаде екологичната организация The Ocean Cleanup, но бързо разбира, че няма да е лесно. През последните 7 години той и екипът му си поставят на една цел - да изчистят Световния океан от отпадъци. Започват с „Голямото Тихоокеанско сметище“, в което има 80 000 тона пластмаса.

Снимка: bTV

„Доста често виждаме много играчки да се носят в океана, като Батман, например, както и стари DVD кутии, и обувки. Голям проблем са изоставените рибарски мрежи. Наричаме ги „призрачни мрежи“. Намирали сме много заплетени мъртви животни в тях“, разказва той.

През 2018 поставят първата си система за почистване, а цел да изчистят половината от събралата се пластмаса през следващите 5 г.: „Идеята на системите за почистване на пластмаса от океаните е да се изгради изкуствена брегова линия. Плажовете са доста добри в улавянето на пластмаса, но в средата на океана няма суша. Съответно отпадъците  се натрупват  и остават в океана с години“.

Две години по-късно, те вече са създали първия си продукт от рециклираната пластмаса – слънчеви очила. А всички приходи от продажбите ще финансират бъдещите им проекти: „Трябва да произвеждаме пластмасата по начин, по който тя да не замърсява околната среда, когато се изхвърля, и да научим хората да я рециклират. В същото време трябва да предотвратим достигането на повече пластмаса до океаните“.

Снимка: bTV

Реките са основният източник на замърсяване на Световния океан. По тази причина следващата задача   на организацията е почистването на най-замърсените реки в света.

Въпреки трудното начало, проблемите през годините и  световната здравна пандемия, Боян Слат, неговият екип и стотиците доброволци не се отказват, защото мотивацията и ясните цели са по-силни от всяка пречка: „В критичен момент сме. Проблемът се разраства, но в същото време имаме възможността да го разрешим. Не трябва да изпускаме този шанс. Предстои ни натоварено десетилетие. Ще продължаваме, докато не останем без работа, докато вече нямаме нужда от The Ocean Cleanup.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!