Метеорологичният феномен Ел Ниньо вероятно ще повиши глобалните температури малко по-късно през тази година и ще доведе до отчитането на нови топлинни рекорди. За това съобщи Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, цитирана от агенция Ройтерс.

От СМО казаха още, че през следващите няколко години метеорологичният феномен Ла Ниня в Тихия океан, който често понижава глобалните температури, ще се промени в Ел Ниньо, неговият топъл аналог. Почти 60% е вероятността това да стане в периода май-юли тази година. Тази вероятност ще нарасне до 70-80% между юли и септември, смятат още от СМО.

Снимка: iStock

„Следващите няколко месеца – между май и юли, имаме 60% вероятност да навлезем във фаза Ел Ниньо. Тази вероятност ще се увеличи до 70%, ако разгледаме периода от юли до август. И дори до 80%, ако разгледаме температурите към миналия август. Ето къде сме сега. Очакваме, разбира се, това да промени времето и климата в световен мащаб“, заяви днес пред журналисти в Женева ръководителят на регионалния отдел за климатични прогнози към СМО Уилфран Муфума Окиа.

Снимка: iStock

На въпрос дали се знае с колко ще се повиши температурата на Земята, той каза, че „няма текуща оценка“. От СМО можели да предвидят само силата или продължителността на Ел Ниньо.

Снимка: iStock

Най-топлата година беше 2016-а, сочат данните от нашия доклад. Така че очакваме през следващите две години да имаме сериозно увеличение на глобалната температура“, допълни още Уилфран Муфума Окиа.

Снимка: iStock

Метеорологичният феномен Ел Ниньо се свързва с повишаването на температурите в световен мащаб, както със сушите в някои части на света, така и с наводненията в други. Последно той се случи през 2018-2019 г. От 2020 г. насам светът е по-скоро под влияние на неговата охлаждаща версия Ла Ниня. Или иначе казано, Ла Ниня действа като „временна спирачка“ за бързо повишаващите се температури.