Екоактивисти оцветиха в черно водата в най-известния римски фонтан „Треви“, за да фокусират вниманието на обществото върху дебата за изменението на климата.

Няколко младежи влязоха във фонтана, изсипаха въглен на прах и разпънаха банери в подкрепа на кампанията за преустановяване на въгледобива в страната, съобщава агенция Ройтер.

Активистите нагазиха във водите на фонтана, викайки „Страната ни умира”. Според местни информационни агенции това ядосало туристите, които се опитвали да си направят снимки за спомен. Полицията все пак успяла да разпръсне демонстрантите и ситуацията се успокоила.

Последната акция на защитниците на природата в сърцето на Рим е от 6 май 2022 г. Тогава младежите отново оцветиха с въглен водите на фонтан, но тогава това стана на площад „Навона“.

Първата демонстрация от такъв мащаб обаче се проведе на площад „Испания“. Водата на фонтана там отново потъмня, а един от активистите вдигна транспарант с надпис „Без изкопаеми“. Действието беше проследено на живо от стотици туристи, които заснеха акцията и я качиха в социалните мрежи, припомня Pledge Times.

Кметът на Рим - Роберто Гуалтиери, осъди протеста в неделя (21 май), като посочи, че не бива в тези актове на недоволство да бъдат използвани „произведения на изкуството в Италия“.