Русия обяви неправителствената екологична организация „Грийнпийс“ за „нежелана“ и забрани дейността ѝ в страната, предаде Ройтерс.

В изявление на главния прокурор се казва, че „Грийнпийс“ се е опитала да се „намеси във вътрешните работи на държавата“ и е „участвала в антируска пропаганда“, като е призовавала за санкции срещу Москва.

Откакто Русия започна да използва етикета „нежелани“ през 2015 г. тази класификация е поставена на десетки чуждестранни групи и на практика напълно забранява дадена организация.

„Грийнпийс“ е една от най-големите и най-разпознаваеми екологични организации в света, отбелязва Ройтерс. Тя родена от антиядреното движение и контракултурата в края на 60-те години и действа в повече от 50 страни днес.

През 2013 г. Русия започна наказателно преследване срещу активисти на „Грийнпийс“, които се опитаха да се покатерят на нефтена платформа на държавния енергиен гигант „Газпром“ в Северния ледовит океан в знак на протест срещу добива на петрол в Арктика.

При този инцидент руските служби за сигурност задържаха 30-членния екипаж на регистрирания в Холандия плавателен съд "Арктик сънрайз" и започнаха разследване за пиратство.