На 20 май отбелязахме Световния ден на пчелите и в тази връзка ви покажем защо техният живот в България става все по-труден. Ще ви покажем търговия на опасни пестициди, който въпреки че са забранени както за търгуване, така и за използване от Европейския съюз, в България се продават без проблем.

Около 84% от селскостопанските култури зависят изцяло или частично от насекомите за производството на семена. А селскостопанската продукция в Европейския съюз, свързана с опрашването от насекоми, се оценява на 15 млрд. евро годишно, показват данни на Европейския парламент. Най-ценни в този процес са пчелите, затова застрашаването им поставя на риск земеделското производство.

Ако се използват неразрешени препарати, те могат да причинят масова смърт на пчели за дни.

Въпреки че Европейският парламент (ЕП) забранява използването на тежки препарата във всички страни членки на съюза, България прави изключения и всяка година иска дерогация на забраната. Това позволява използването на неоникодиноидните пестициди, а те отравят пчелите.

От въпрос на бившия депутат от „Демократична България“ и член на комисията по земеделие Албена Симеонова стана ясно, че и тази година България е поискала забраната за неоникотиноидните пестициди да бъде отменена.

Съдът на Европейския съюз в Люксембург обаче излиза с решение, че отмяна на тази забрана повече не може да се прави. И пускането на пазара и използването на неоникотиноидните пестициди са изрично забранени.

Въпреки това обаче bTV се свърза с трима търговци на тези забранени пестициди.

Институцията, която контролира употребата и търговията на пестициди е Българската агенция за безопасност на храните. В писмена позиция до bTV те уверяват, че проверки се правят: „Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществява постоянен превантивен и регулярен контрол върху търговията и употребата на продукти за растителна защита“.

За периода от януари до април тази година са извършени общо почти 2 500 проверки. Констатирани са над 370 нарушения. Съставени са 9 акта за установяване на административни нарушения и 7 наказателни постановления.   
Според земеделците, обаче контролът е недостатъчен.

Гледайте повече във видеото!