За мор по пчелите във врачанското село Нивянин съобщават собственици на кошери. Според тях причината е нерегламентирано пръскане на земеделски масиви с вредни препарати. Засегнати са близо 800 кошери и това ще се отрази на поминъка на много хора.

Според стопаните пръскането е станало на 3 май. Тогава те са забелязали по земята около кошерите агонизиращи пчели. По техни данни това ще засегне половината от пролетната реколта и не се знае дали ще има втора.

Кметът на с. Нивяни - Николай Христов, който също е пчелар, е разговарял с големите земеделски производители в района. Те са отрекли да са пръскали на 3 май и досега винаги са уведомявали пчеларите, когато пръскат.

Пчеларите от селото подозират, че вредните препарати са използвани за пръскане на рапица и в съседни селища, до които пчелите им са стигнали. Умрели пчели има и в село Бутан, където кошерите са над 1000. Там причините се търсят съвместно със зърнопроизводителите.

Заради скъпите изследвания, които трябва сами да заплатят в размер на почти 500 лева на пчелин, потърпевшите се отказват да търсят компенсации за щетите.

За какво настояват пчеларите – гледайте във видеото!