Целта на този материал е не да дава оценка на 8-годишното управление на Барак Обама. Само ще припомним областите, в които той обеща да работи и какъв успех постигна.

Здравеопазване

Здравната реформа беше един от най-амбициозните проекти на Обама, които му помогнаха да спечели преди 8 години. Смятана за революционна, реформата предвиждаше здравно осигуряване за всички американци, финансирано от държавата.

И макар че постигна известен успех, програмата срещна редица технически и политически пречки, които затрудниха прилагането й. Новоизбраният президент Тръмп се зарече да отмени реформата, която обяви за провал.

Екология

По-голям успех отбеляза екологичната политика на Обама. Под неговата администрация бе подписано Парижкото споразумение за климата. Заедно със 185 страни, Съединените щати се ангажираха да намалят парниковите емисии, за да се ограничи глобалното затопляне.

Търговските споразумения

По време на втория си мандат Обама постигна две ключови търговски споразумения – за Транстихоокеанско партньорство със страните от тихоокеанския регион, вкл. Китай, и за Трансатлантически партньорство за търговия и инвестиции с Европейския съюз.

Първото обаче чака одобрение от конгреса, а второто, което предстои да се доизглади, обаче среща неодобрението на политици от двете страни на океана.

Икономика

Когато влезе за първи път в Белия дом преди 8 Обама завари американската икономика в окаяно състояние. Безработицата се бе достигнала рекордни стойности, пазарът на имоти се беше сринал, а финансовата индустрия бе на ръба на фалита.

Осем години по-късно икономиката е стабилна и дори отбелязва скромен ръст. Механизмите: реформа във финансовото законодателство, и програми за рефинансиране, които спасиха имотния пазар и автомобилния бранш, който бе на ръба на фалита.

Международните отношения

Тук администрацията на Обама може да се похвали с две исторически победи – постигането на ядрено споразумение с Иран и нормализирането на отношенията с Куба. Той освен това спази предизборните си обещания и изтегли американските военни сили от Ирак и Афганистан. Дни преди да даде поста на Доналд Тръмп, Обама обобщи 8-годишното си управление.

„С тези и с много други мерки направихме Америка по-добро и по-силно място за следващите поколения. Изминахме своята част от дългото пътуване към прогреса със съзнанието, че работата ни е и винаги ще бъде недовършена. И това е задължението на всеки гражданин – идеята, че с усърдна работа хората, които обичат страната си, могат да я променят.”, заяви той.

Имаше и обаче и провали. Декларираният „рестарт” на отношенията с Русия беше последван от анексирането на Крим и от Москва и предполагаемата й намеса в конфликта в Източна Украйна. Това доведе до налагането на санкции срещу Русия и неколкократното им продължаване и разширяване. Американската подкрепата за Арабската пролет, макар че доведе до края на редица диктатури, сложи началото на вътрешни конфликти. Най-сериозният от тях – сирийският и до днес не намира своето решение.