Съюзниците от НАТО подкрепиха днес плановете за създаване на два нови командни центъра, които да помогнат за защитата на Европа при евентуален военен конфликт, предаде „Ройтерс”. В опит да подсилят сдържащия фактор срещу атака министрите на отбраната на страните от Алианса се съгласиха да бъдат създадени Атлантическо командване и Логистично командване.

"Това е жизнено важно за нашия трансатлантически съюз" каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в края на днешния първи ден от срещата. По думите му новите командни звена са за това "как да се придвижват военни части през Атлантика и как да се придвижват силите из Европа".

Това е първото подобно разширяване на структурите на НАТО от края на Студената война насам и идва на фона на значително повишаване на военния капацитет на Русия през последните години, както и на събитията в Крим и Донбас. В същото време Столтенберг подчерта, че нито една от членките на пакта не е в непосредствена опасност.

Разходите за функционирането на двете структури ще бъдат обсъждани догодина. Предвид географското си разположение Германия желае да бъде домакин на Логистичното командване. А морски държави като Португалия, Испания, Франция или САЩ биха приели Атлантическото командване, казват дипломати.

Според тях това командване ще контролира обширна акватория между Гренландия Исландия и Великобритания, която би била уязвима за НАТО при конфликт и затова в мирно време се нуждае от по-добро наблюдение. 

Министрите на отбраната от алианса са дали днес зелена светлина за използване на ресурсите на техните страни за водене на кибервойна при операции на организацията, съобщи още Столтенберг, цитиран от „Франс прес”.

"Ще можем да интегрираме националните възможности на съюзниците в киберсферата при мисиите и операциите на НАТО", каза той. В същото време Столтенберг уточни, че страните членки ще запазят пълен контрол над своите собствени ресурси.

Някои държави от НАТО използваха "много ефективно" тактики на кибервойна в борбата в Сирия и Ирак срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", обърна внимание генералният секретар на организацията. Той визира атаките срещу сайтове или в социалните мрежи, прехващането на комуникации, изваждането от строя на сървъри и блокирането на бойни технологии.

Най-големите сили в НАТО - Съединените щати, Великобритания и Франция - разполагат с капацитет за кибернападения. Неотдавнашно учение на Алианса обаче извади на показ сериозни слабости на фона на репутацията на Русия на голяма сила в тази област, казаха дипломати, цитирани от АФП.