Иран ще ограничи временно достъпа до някои социални мрежи и мобилни приложения за размяна на съобщения, съобщи днес иранската телевизия, цитирана от „Ройтерс”. Причината са протестите срещу лошите условия за живот в страната, в хода на които поне двама души бяха убити.

На най-високо ниво е решено да се ограничи достъпът до мобилните приложения „Телеграм” и „Инстаграм”, посочва източник на медията. Иранската телевизия съобщи, че двете приложения са блокирани, което според източника й има за цел да запази мира и сигурността на гражданите. Решението е на Върховния съвет за национална сигурност, допълва той. 

Социалната мрежа „Фейсбук”, която е собственик на „Инстаграм”, на този етап не коментира. „Телеграм” по-рано днес закри акаунт, който призовавал за употреба на сила спрямо полицията в ислямската република.

Снимка: EPA

На този фон близката до властта в Техеран агенция „Мехр” цитира представители на властта, според които загиналите не са били жертва на полицаи или други служители на силите за сигурност. Докато държавната телевизия излъчва кадри на контрапротести с портрети на аятолах Али Хамения в ръцете на участниците, други медии показват любителски кадри, на които се виждат сблъсъци с полицията и използване на сълзотворен газ.

Иранският министър на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли заяви, че няма да допусне вълната от демонстрации, обхванала Иран в последните дни, да продължава и подчерта, че те са прераснали в насилие с жертви, предаде ДПА.

"Няма вариант за решаване на проблемите чрез насилие и терор", заяви той и допълни, че демонстрациите вече не представляват протест, а бунт срещу народа. "Не можем и няма да позволим това", каза Фазли.

Всеки, който реши да нарушава закона, ще трябва да си носи последствията, отбеляза министърът и напомни, че има законни пътища, които хората могат да използват, ако искат да изразят недоволството си от правителството.

Протестите не са новост за Иран, като според наблюдатели в последно време реториката на демонстрантите е станала по-радикална. Вече се чуват възгласи и в подкрепа на монархическия режим, свален от ислямската революция през 1979 г.

Общото мнение е, че президентът Хасан Рохани ясно разбира проблемите на народа си, но му е трудно да се наложи над системата от бюрократични и технократски елити, които са се оформили във властта на Иран, става ясно от коментар на анализатора Махан Абедин пред „Ал Джазира”.

Някои обаче обвиняват и държавния глава за това, че след излизането на Иран от международната изолация не е бил достатъчно смел в икономическите реформи. До момента Рохани не е коментирал ескалацията на напрежението в страната.