Свободата на достъпа до интернет спада за пета поредна година в света, сочат данни на неправителствената организация „Фрийдъм хаус” (Freedom House). Докладът за свободния достъп до интернет за 2015 г. е публикуван днес и показва „значителен спад”, регистриран в Либия, Украйна и други страни.

58% от хората по света живеят в страна, в която потребителите на интернет и блогърите може да попаднат в затвора, заради споделяне на онлайн съдържание, свързано с политическа, социална или религиозна тематика, според доклада на „Фрийдъм хаус” за 2015 година.

НПО-то забелязва нова обща тенденция за 2015 г. – „правителствата оказват все по-голям натиск върху частни лица и частния сектор", през компании като Alphabet (бившата Google – бел.ред.), „Фейсбук” (Facebook) или „Туитър” (Twitter). В много случаи правителствата принуждават тези фирми да изтеглят съдържание от сайтовете си, вместо да се налага властите да го цензурират директно.

Китай показва най-лошата оценка в списъка (88 точки, при максимум 100), като по този начин застава на опашката на 19-те страни, които „не са свободни” веднага след Сирия и Иран с по 87 точки. Русия също попада в групата на „не свободните държави” в 62 точки. Турция пък е „частично свободна”

За сравнение най-силни резултати показват Исландия (6 т.), Естония, Канада, Германия, Австралия, САЩ, Япония и Италия.

България, Румъния, Гърция, Испания, както и страните от Западните Балкани и тези от Скандинавския полуостров не са включени в изследването.

Сред основните тенденции са:

  • Все по-честото премахване на съдържание: Властите в 42 от 65-те държави, които са били изследвани в проучването, изискват от частни компании или интернет потребители да ограничат или да изтрият съдържание на политическа, религиозна или социална тематика. През 2014 г. броят на държавите, които са си позволявали подобни неща е бил 37.
  • Увеличение на арестите и сплашванията: Властите в 40 от изследваните страни арестуват свои граждани за споделяне на информация на политически, религиозни или социални теми в социалните мрежи.
  • Драстично увеличаване на законодателство и техниката за наблюдение: Правителствата в 14 от 65-те държави са приели нови закони за увеличаване на наблюдението в периода от юни 2014 г. насам. Много други са инвестирали в по-добра техника за наблюдение.
  • Властите пренебрегват кодирането на данни и анонимността в интернет: Демократичните и авторитарните режими с еднаква сила догматизират кодирането на данни като „инструмент на тероризъм”. Много от тях са се опитали да забранят или лимитират защита на личните данни на гражданите в съответната страна.

Вече може да закупите личните си данни в интернет

Междувременно стана ясно, че личните данни на стотици хиляди души се продават в интернет за малко повече от 50 лева. Това съобщи британският вестник „Индипендънт”.

Според изданието личните данни на почти 600 хиляди души, както и правителствени бази данни са били откраднати във Великобритания.

Експерти коментират, че откраднатите данни са толкова много, че с тях спокойно може да се „превземе” контрола над онлайн самоличността на даден човек.

Говорител на британското правителство коментира ситуацията в изявление. По думите му са въведени редица от „много ефективни” мерки, като част от инвестиция в кибер сигурността на обща стойност от 860 млн. паунда.