В края на 2023 г. една от водещите теми в световен мащаб беше срещата на върха за климата в Дубай. След две седмици на тежки преговори - от 30 ноември до 12 декември, на COP28 политическите лидери се споразумяха за преход към отказ от изкопаеми горива.

Тази среща беше кулминацията в търсенето на устойчивост за Земята в контекста на година, изпълнена с множество природни катаклизми – земетресения, екстремно високи температури, наводнения и свлачища.

Докато планетата ни „издиша“ под въздействието на човешкия фактор, все пак има и добри политики, зелени идеи и иновативни хрумвания, които работят за нейното опазване.

Те намираха своето място и през тази година на сайта на btvnovinite.bg. Отправяме обзорен поглед и ви припомняме някои от най-интересните и любопитните сред тях:

100% устойчиво авиационно гориво

Британското правителство използва събитието в Дубай, за да покаже сериозната си загриженост за околната среда. За първи път беше коментиран презокеанският полет на самолет, задвижен със 100% устойчиво авиационно гориво.

То беше направено предимно от използвано олио за готвене и отпадъчна животинска мазнина, смесена с малко количество синтетичен ароматен керосин, произведен от отпадъчна царевица. 

Полети с водородно гориво

Докато авиационната индустрия се стреми да стане въглеродно неутрална, се очаква ролята на водорода да бъде на енергиен носител, който да задвижва големите летателни машини.

През следващите две години Lufthansa Technik ще тества различни процеси, за да наблюдава работата с водородната технология. Очакванията са до 2035 година да бъде осигурена поддръжката на самолети, които използват водородно гориво.

Как ще се случи това – вижте ТУК.

Устойчиви батерии от дървесина

Във Финландия пък новатори извличат сложно химическо съединение от дървесина, за да произвеждат устойчиви батерии за електрически автомобили. И то само от отпадни продукти.

Снимка: iStock

Все повече и повече хора купуват електрически автомобили и съхраняват енергия у дома. С това се очаква глобалният апетит за батерии да нарасне рязко през следващите години.

Соларни панели във водна среда

Междувременно в търсене на място за разполагане на големи соларни панели много страни решават да създадат плаващи системи във водоемите.

Нидерландия доразвива тази идея и прави още една стъпка – създава соларни панели във водна среда, които следват Слънцето.

Снимка: SolarisFloat

В езеро в югозападната част на Холандия плува лъскав кръгъл остров, покрит с десетки блестящи слънчеви панели. 

Повече за „Протей“ – вижте ТУК.

Конската тор - източник на зелена енергия

През месец май ви разказахме, че в Германия се отглеждат 1,3 милиона коне и всяка година се трупат около 9,5 милиона тона тор, за чието "обгрижване" са необходими огромни разходи. Оказа се обаче, че той може да бъде източник на зелена енергия, а според баварски специалисти от него може да се произвеждат и ценен нефт и газ.

Ще изнесат ли конете бъдещето на земята отново върху гърбовете си – припомнете си тук:

Мангровите гори на Обединените арабски емирства

В „bTV Репортерите“ международният редактор Илиана Димитрова ни разказа за мангровите гори на Обединените арабски емирства. За всяко изгубено дърво те засаждат още три.

Тропическите мангрови гори са сложни екосистеми, които виреят в негостоприемни горещини, в кални и солени води. Арабските емирства ги засаждат от основаването си през 70-те години. За всяко изгубено дърво се засаждат още три.

В едно от кътчетата на Абу Даби, където солената вода се слива с изгарящия под слънцето бряг, расте гора, която не само оцелява, но и процъфтява. И създава естествено убежище за обитателите на дивата природа.

Повече за него – вижте ТУК:

Град на бъдещето край Абу Даби

В Обединените арабски емирства (ОАЕ), близо до Абу Даби, където жегите са трудно поносими, строят град на бъдещето. Там вече има кула за вятър, а температурите са с до 10 градуса по-ниски благодарение на градския дизайн.

Липсват типичните небостъргачи, а по улиците се движат само електрически коли. Амбицията е това да стане най-екологичният град в света.

Повече за него – вижте ТУК:

Борба с хранителните отпадъци

В „Зелената седмица“ на bTV ви представихме ефективни решения, с които можем да намалим хранителните отпадъци.

Те са сред най-големите екологични проблеми и предизвикателства на съвременния свят, обгърнат от климатичните промени. Някои обаче го виждат като бизнес възможност и бързо намиране на иновативни решения. Как – вижте тук:

Foodobox - добрият пример, пренесен в България

Двама млади българи също се борят с разхищението на храната. Те създават приложениeто Foodobox, с което можем да си поръчаме порция от вкусната храна, която ще отиде на боклука.

Чрез него не само спомагаме за опазването на природата, но пестим и доходите си. Как Джейн Димитрова и Велин Керков пренасят добрия пример от Италия в България и как го интегрират успешно у нас – вижте тук.

Във времена на все по-голяма суша - как да пестим вода у дома

В „Зелената седмица на bTV“ ви показахме и как когато пестим вода – пестим и енергия и пари. Докато заради сушите фермерите се страхуват за оцеляването си, еколозите казват, че е време „задната градина на Европа“ да преосмисли как използва и управлява все по-оскъдното си водоснабдяване.

Според тях изменението на климата, съчетано с прекомерната експлоатация на подпочвените води, ускорява превръщането на Испания в пустиня.

До 2040 г. 2,8 милиарда души от над 44 страни ще бъдат изправени пред остър недостиг на ресурса. Средиземноморските страни принадлежат към регионите на планетата с най-висок риск от това.

Когато мислим за пестенето на вода, ние пестим и енергия – което е добре както за портфейла ни, така и планетата. Британският сайт Water's Worth Saving дава съвети как да пестим вода у дома? Припомнете си ги тук:

Как да стигнем нидерландците по каране на велосипед?

Ако всички, които се придвижват с друг транспорт, се качваха на велосипед като нидерландците, бихме могли да компенсираме целия въглероден отпечатък на Обединеното кралство, Канада, Саудитска Арабия или Австралия. Средно всеки холандец кара велосипед по 2,6 километра на ден.

Ако този модел се прехвърли в световен мащаб, то означава, че глобалните въглеродни емисии ще намалеят с близо 700 милиона тона годишно, показва проучване на Университета на Южна Дания.

Какви са добрите практики в Европа за велосипедното придвижване – вижте ТУК:

Конопът и енергийната ефективност на сградите

През месец юни ви разказахме как конопът, който навлиза в строителството като изолиращ материал, подобрява енергийната ефективност, абсорбира влагата и мухъла.

Конопеният бетон има висока топлинна маса, което го прави идеален изолиращ материал, който подобрява енергийната ефективност на сградите и намалява емисиите на парникови газове във времето. Той също така продължава да абсорбира въглерод през целия си живот.

Още по темата – вижте ТУК.

И нещо любопитно:

Веганска кожа от цветя

Индийски стартъп намери приложение за тоновете цветя, които задръстват река Ганг. В прашен комплекс в северния индийски град Канпур се намира стерилизирана лаборатория с инкубатор, пълен с колби. Всяка от тях съдържа течност, която прилича на закваска.

В съседното помещение има метален цилиндричен съд - биореактор, подобен на тези, които произвеждат антибиотици. Но това не е фармацевтично съоръжение, което да спасява от инфекции. То помага както на реките в Индия да станат малко по-чисти, така участва и в процеса по разработването на нов материал – Fleather, който може да се превърне в устойчива алтернатива на животинската кожа в модната индустрия.

Отново добър пример от България:

Българи дават нов живот на пластмасови продукти

28-годишната Даниела Костова и 25-годишният Владимир Костов от Силистра създадоха специален алгоритъм, с който дават нов живот на събраните от тях пластмасови боклуци. Така успяват да намалят отпадъците в любимия си град.

Двамата са убедени, че цветните пластмасови плоскости ще са подходящи за изработване на красиви мебели, както и да намерят най-различно приложение в публичното пространство, например в училища.

Още за алгоритъма на Даниела и Владимир – вижте ТУК.

Нека все повече осъзнаваме посланието на индианската поговорка, че "ние не наследяваме Земята от предците си, а я вземаме назаем от деца си". Как през 2024 г. ще предпазваме дома си и бъдещето на планетата - предстои да разберем.