Когато чуем за технологични гиганти, индустрия за милиарди, глобални пазари, първосигнално свързваме всичко изброено с популярната Силициева долина в Калифорния. В щата Джорджия обаче можем да видим изключително отблизо развитието на технологиите.

Недалеч от столицата на Джорджия - Атланта, една малка по площ, но огромна като възможности зона, наречена Peachtree corners, не спира да се разраства. В нея днес живеят повече от 50 000 души.

Снимка: bTV

„Ние сме предградие, населено през 60-те години на миналия век, когато местен предприемач решава да изгради на около 30 км от Атланта сгради и да ги изпълни само с технологични компании. И така да създава повече работни места за хората, които завършват местния Технически университет. Така компаниите се хранят една от друга, създават енергия“, обясни Браян Джонсън - градски мениджър на Peachtree corners.

Преди 11 години мястото прераства в нов град, а в сърцето му е технологичен парк, в който днес работят повече от 10 000 души. Уникалното в Peachtree corners е живата лаборатория, в която фирми от цял свят могат да експериментират, за да променят бъдещето ни.

Снимка: bTV

„Новите технологии, които се изпробват за първи път, трябва да бъдат тествани в затворена, изолирана среда. Например, ако са свързани с някакво превозно средство, не може да го пуснеш на пътя веднага, защото не знаеш какво ще се случи. Някои технологии се провалят, други преминават експериментите в лабораторията и се насочват след това към хората. Първо трябва да пълзиш, преди да ходиш. Трябва да ходиш, преди да бягаш. Ние изградихме цялата тази инфраструктура върху публични пътища и казахме на света - те са твои, опитайте. Това е като пясъчник - все едно слагаме множество играчки в него и казваме на хората - отидете и си поиграйте. Искахме да направим нашата общност, града ни, уникални. Ако някой дойде да ползва това място, дори временно, ние печелим от неговото присъствие тук. Сега имаме работни места, хора се местят тук, пращат децата си в местното училище, пазаруват от магазините ни“, казва Браян Джонсън.

Tук т. нар. „смарт град“ или „умен град“ не е просто идея на хартия, а модел, който се случва реално, в действие. За да улесни живота на хората.
Разхожадайки се наоколо, край вас ще преминават превозни средства без … шофьори.

Снимка: bTV

„Едно от нещата, които чухме, докато правехме свое проучване, е, че с еволюцията на 5G технологиите и потенциала на приложенията им, те ще бъдат съществена част от тази среда. Например това кръстовище изглежда обикновено, но уникалното в него са приложенията, които управляваме през 5G мрежата. Разполагаме със сензори лайдар, които имат 360-градусов поглед на мястото, улавящ превозните средства, хората на пешеходните пътеки. В следващите 2-3 години ще виждаме непрекъснато развитие на технологиите с фокус върху приложенията, свързващи превозните средства, които ще дават повече информация и сигурност на шофьора. Така, например, когато кола приближава кръстовището на около 300 метра, той ще знае, че има пешеходец там. Или че зеленият светофар ще стане червен след около 14 секунди“, каза Брандън Бранхам, помощник градски мениджър и главен технологичен директор на Peachtree Corners.

„Това, което забелязахме, е, че често след даден инцидент следва верижна катастрофа, защото всеки иска да види какво се е случило. Но ние можем да известим шофьорите в техните коли, че пред тях е станал инцидент. Това е комуникация между инфраструктурата и автомобила. Това предотвратява следващи катастрофи 5G ни даде възможностите, които сме си мечтали да имаме в реалния свят. Намалихме стреса от шофирането в натоварена градска среда. Идеалното бъдеще е да сведем ранените или загинали пешеходци до 0. Мисля, че категорично сме споспобни да го постигнем. Вървим към бъдеще с автономно шофиране. Едно превозно средство трябва да говори на друго, или то да говори на пътната инфраструктура и тя на него“, обясни Луис Столуорт - партньор на Curiosity Lab.
Друга важна цел на това уникално място е да намали престъпността.

„Жителите на градовете търсят повече сигурност и защита и виждат технологиите като добро средство за прeвенция от престъпления. Хората се притесняват и за правото си на неприкосновеност. Това е важен дебат. Той ни помага ни да вземем по-добри решения как да се използват технологиите. Камерите са навсякъде днес. Има трафик камери на абсолютно всеки ъгъл… Тази технология обаче може да се използва най-вече за добро“, обясни Mайкъл Саганич - партньор на Curiosity Lab.

И докато всичко това се случва, никой не се осмелява да опише с категоричност какво следва. Едно е сигурно - ще е далеч от представите ни.