Само за няколко десетилетия мобилните комуникации преминаха през няколко бързи етапа на развитие, наричани “генерации”. 5G е петото поколение технологии. През последните години то предизвика бурни полемики по света, но и предложи нови - непознати и все още развиващи се възможности.

„5G е нещо различно, фундаментално различно. Говoрим за 20GB в секунда. Нещо нечувано. 100 пъти по-бързо от това, което беше в миналото“, каза Кевин Карол, изпълнителен директор на "Тех Сан Диего". 

„5G се характериза с няколко особености. Първата - много ниската латентност, т.е. скоростта на предаването на сигнала е много висока. Втората - възможността за бързо обработване на голямо количество данни. И също - за свързването на много повече устройства в самата мрежа“, обясни Рут Бери от Държавния департамент. 

Рут Бери

„Здравеопазване, производство, образование, спешна помощ. Засяга всичко. Ефективността, внедряването на т. нар. “Интернeт на нещата”, сензори, с които да мерим цени, скорост, променя този взаимносвързан свят, за който говорим от десетилетия. 5G го прави възможен“, допълни Кевин Карол. 

Кевин Карол

Една от сферите, в които в Съединените щати разчитат на 5G, е военната. Все още се правят тестове и опити за пълното модернизиране на отбранителната система. 

„Това, което би било крайната цел, е бойното поле да има тези възможности. Когато военните имат достъп до медицинска помощ през 5G връзка, да бъдат поети от лекар, отдалечен, например, на 12 000 км. 5G по своята същност е пo-сигурна мрежа от предишните генерации. Ние използваме тази защитеност, която притежава, но и изучаваме слабостите, как да ограничим тези заплахи“, отбеляза Аманда Томан, Департамент на отбраната на САЩ. 

Аманда Томан

„Тъй като тези мрежи засягат толкова важни части от обществото и на правителството, залозите за сигурността не могат да не бъдат високи. Не става въпрос само за това дали телефонът ви работи. Ами ако автоматизираните превозни средства спрат, или се прекъсне дистанционната роботизирана операция на баба ви, да речем? Трябва да се мисли за това кой изгражда и поддържа тези мрежи“, каза Рут Бери.

Най-сериозни притеснения по отношения на сигурността на новото поколение мобилни мрежи правителствата по света, включително в Европа, имат от Китай. Тези страхове се засилиха значително по време на COVID пандемията.

„5G беше битка, ако погледнем по този начин, да се спечелят сърцата и умовете на хората - между Съединените щати и Китай. Това беше състезанието. “Игрището” беше Европа, Азия, Латинска Америка, Африка. И до голяма степен в тази битка през последните 7-8 години все повече демокрации стигнаха до разбирането, че не могат да се доверят на Китай. Не само по отношение на 5G, а и заради поведението на Китай през цялото това време в COVID пандемията. И затова, че беше хващана хиляди пъти буквално в кражба на международни технологии, да манипулира правителства“, Николас Ефтимиадес,  преподавател в Държавния университет на Пенсилвания. 

През годините 5G провокира множество протест, както и конспиративни теории, включително обвързващи го с появата на COVID-19.

Стигна се и до запалване на 5G антени. 

„5G не предизвиква COVID-19. Това е много тествана технология. Важно е xората да отидат и да видят къде е внедрена, как функционира и че няма вредни здравни последствия на тези места“, обясни Рут Бери.

Оушънсайд - малък град, намиращ се на около 30 минути от Сан Диего, в щата Калифорния, стана арена на анти-5G протести през 2020 г. Днес местните хора не обръщат внимание нa антените на новата мрежа.

Разработването на 5G започва още през 2008 г. Значението на мрежата от новото поколение стана най-осезаемо обаче по време на пандемията.

„Целият ни живот стана виртуален - не перфектен, но достатъчно добър, за да могат икономиката и обществото ни да продължат да функционират благодарение на тази напреднала технология, на 4G. 5G ни отвежда на следващо ниво - например, земеделието. 5G технологията може да направи тракторите независими - да говорят на фермера, който си стои вкъщи. Той може оттам да ги навигира. Или искаш да отидеш на лекар днес. Поне в Съединените щати, трябва да изчакаш за уговорка и да се надяваш, че ще стане в някакъв момент. Трябва да пътуваш до него, той да е физически наличен. С телемедицината всеки лекар на всяко място в страната може да дойде и да те види, за 30 минути. Медицината е в ръцете ти, имаш диагноза. Звучи като чудо, но се случва вече“, заяви Теага Нандагопал от Национална фондация на науката.

Теага Нандагопал

Технологията се променя бързо. Ще може да правим видео обаждания, без да използваме батерии. Това е нещо голямо.

Премахването на батериите в бъдеще с помощта на 5G, е в основата на проект, по който работи екип в Техническия университет в Атланта в щата Джорджия.

„Това, което ви показваме, е система, която дава възможност 5G да бъде безжична електрическа мрежа. Затова се нуждаем от предавател, базова станция с милиметрови вълни. Имаме генератор и усилване на енергията на сигнала, минавайки през леща. Целта на тази система е да излъчим колкото се може повече енергия“, отбеляза Алин Йед от Техническия университет в щата Джорджия.

Алин Йед

"Изпращаме енергията към другата страна и имаме приемник. Виждате, че структурата му е като на тарантула. Има множество антени. От другата страна има токоизправител. Виждате напрежението тук. Ако завъртим на различни ъгли, все още можем да получим енергия", каза Алин Йед. 

Проектът използва и принтирането на електрониката като средство, което спестява пари.

„Имаш просто стикер, сложен на някакво устройство, и то ще може да събира енергия, да я абсорбира от различни посоки. При тези честоти можеш да направиш нещата по-миниатюрни, отколкото типичните комуникационни системи. Честотите са 15 пъти по-високи, а елементите могат да бъдат 15 пъти по-малки. Може да се закачи на дрехите ти, а след това да зарежда смартфона в джоба ти“, коментира Емануел Тенцерис, преподавател в Техническия университет в Джорджия.

Емануел Тенцерис

„Много хора мечтаят за заобикалящ ги “умен” свят, за “умен” град. Като се събудят, дрон да доставя пакет до дома им, всичко да работи автоматизирано. За самоуправляващи се превозни средства, движещи се наоколо“, каза Алин Йед. 

Част от тези мечти се сбъдват на няколко километра от Атланта - в град Пийчтри Корнърс с над 40 000 жители, в който новите технологии се тестват в реалния свят.

„Говорим за функциониращ индустриален парк, където компаниите работят и могат да внедрят системите си“, обясни Джон Авъри, ADTC.

„Това е като пясъчник - слагаме много играчки там и казваме на хората - отидете и поиграйте. Причината е, че искаме да направим общността и града ни уникални“, разказа Браян Джонсън. 

„Това е живата част на лабораторията ни - наричаме я така, защото това е обществен път. Всеки ден има нормален трафик тук, но ние позволяваме тестването на появяващите се технологии. Уникални са приложенията, които са управлявани от 5G. Имаме сензори лайдар – 360-градусов поглед към кръстовището, откриващ всякакви превозни средства, пешеходци на пътеки-те. Toва зад мен е самоуправляващо се превозно средство“, обясни Брандън Бранъм.

„Ние имаме дистанционно управлявани електрически скутери. Компании тестват да ги движат без някой да е върху тях. От отдалечена локация - Мексико в случая. Идва до теб, ако си го повикал. Качваш се на него, караш го, където искаш и го връщаш“, разказа Браян Джонсън.

Възможностите на 5G се тестват и на още едно място в района на Атланта - в близост до град Алфарета. Eдно от устройствата помага пожарникари и лекари да реагират при нужда - без червени светофари и сирени в големи задръствания.

„Изглежда почти като магия. Просто го следваме, дава ни ляв зелен сигнал. И никой не знае защо е така, а е защото ние светваме в зелено светофарите. Това означава, че пожарникарите и парамедиците мислят за обаждането, за състоянието на пациента, не се опитват да си намерят път през трафика. Когато всяко нещо е свързано с всичко, то променя всичко. Променя се светът. Можеш да правиш повече с по-малко“, каза Браян Мълиган.

Клиничният психолог Алберт Ризо участва в създаването на виртуални светове. В тях влизат бивши военни, за да преодоляват психическите травми, нанесени им на бойното поле.

„По някаква причина мозъкът изключва в защитнo положение. Хората избягват неща, които провокират тревожност и така получават временно усещане за облекчение. Tова прераства в непрекъснато избягване и никога не се справят с него. Поставяйки ги в тези симулации, те сякаш са отново там, започват да говорят за неща, за които преди това не са говорили на никого. Магията се случва“, обясни Алберт Ризо от Института за креативни технологии, Лос Анджелис.

След началото на войната в Украйна, се появява идеята за нов свят във виртуалната реалност, свързана с 5G.

„Целта ни е да изградим виртуална Украйна, както стана с Афганистан, Ирак. И да го направим така, че да постигнем автентичност. Един от екипите ни отиде там и снима със сферична камера много от гледките. Ние пресъздаваме някои от ключовите елементи, които хората преживяват - страха, заплахата, травмата. А мисля, че травмата в Украйна, ще надмине тази на опитните военнослужещи — 15-20 процента от тях се връщат с посттравматичен стрес. Става въпрос за огромно население. Хора там загубиха всичко, под сериозна заплаха са, измъчвани са, имат убити близки. Травмата няма да изчезне сама“, отбеляза Алберт Ризо. 

И докато 5G продължава да разгръща потенциала си, светът вече поглежда към следващата стъпка - 6G.

„Ние сме в много ранна фаза, в която можем да поставим холограми в зона с дневна светлина. В бъдеще - с усъвършенстването на тази технология, ще можем да говорим с хора, които са отдалечени на хиляди километри, сякаш са в същата стая. Ще може да ги докосваме, да имаме някакво взаимодействие с тях“, обясни Алекс Лоурънс, 6G World.

„След 10 години, говорейки от позицията на това, което знам за тенденциите - хората и машините ще се развиваме заедно. Мисля, че ще видим т.нар. протези за паметта - неща, които ще помагат на помненето. Това може да бъде нещо в джоба ти или нещо, което да сложиш в мозъка си, кой знае. Или нещо на ръката, обработващо информацията около теб, използвайки камери, микрофон. Казва ти кога за последно си се видял с някого, какво си му обещал“, заяви Теага Нандагопал от Национална фондация на науката.

Изложба в един от най-посещаваните в света музеи — на авиацията и Космоса във Вашингтон, показва как технологиите оформят дигиталното ни бъдеще, оставяйки всеки сам да намери своите отговори за това, което ни очаква утре.

„Има притеснения, че може да изчезнат култури, диалекти, заради непрекъснато разрастващата се интернет свързаност. Едно от най-интригуващите неща, които може да научиш от историята на технологията и телекомуникацията, е, че е трудно да предвидиш как те ще променят живота на Земята и как ще комуникираме помежду си. Има и сигурни неща - с нарастващата скорост на интернет връзката, хората без достъп до него ще го получат. Но какво означава това по отношение не геополитиката, културата, за живота на хората? Трудно е да се каже какво ще се случи. Ще бъде интересно да видим какви ще са големите последствия от всичко това на Земята“, коментира Тийзъл Муир Хармъни от Националния музей на авиацията и Космоса.