Малка къща, която изглежда като преустроена плевня, привлича вниманието сред зелените полета на Кеймбриджшир, Източна Англия. Когато пристъпите във Flat House обаче, усещането е съвсем друго, акустиката е прекрасна, а когато отоплението през зимата се изключва, остава топло.

Мястото е светло, просторно и необичайно – материалът, използван за изграждането му, е коноп. Въпреки че може да сме по-запознати с връзката на растението канабис с психоактивното вещество канабис и употребата му в хранителни добавки и козметиката, конопът бързо се превръща и в търсен и устойчив строителен материал, коментира Би Би Си.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Конопеният бетон - здрав и изолиращ материал, който подобрява енергийната ефективност и намалява въглеродния отпечатък

Бързорастящото растение е възобновяем ресурс със свойства за улавяне на въглерод. Когато се използва в строителството, той обикновено е под формата на „конопен бетон“ - здрав материал, получен чрез смесването на конопените влакна с вода и вар. Конопеният бетон има висока топлинна маса, което го прави идеален изолиращ материал, който подобрява енергийната ефективност на сградите и намалява емисиите на парникови газове във времето. Той също така продължава да абсорбира въглерод през целия си живот.

В строителната индустрия се търсят все повече устойчиви материали в стремежа за декарбонизация. Сградите и строителството са отговорни за приблизително 37% за глобалните емисии на въглероден диоксид. Това се дължи на силното присъствие в индустрията на изкопаеми горива, както и на парниковите газове, отделяни при отоплението и охлаждането на сградите.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

„Оптимизирането на начина, по който проектираме, конструираме и обновяваме нашите сгради, има решаваща роля за намаляването на емисиите. Това позволява на Обединеното кралство да постигне целите си в областта на климата“, казва Йетунде Абдул, отговарящ за действията за климата в Съвета за зелено строителство на Обединеното кралство.

„Важна част от решението включва проучване на използването на естествени, нисковъглеродни алтернативи на жизненоважни строителни материали - като конопен бетон или дървен материал“, посочва още той.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Предизвикателствата: Регулация, финансиране, производство

Според Европейската комисия един хектар коноп отделя между 9 и 15 тона въглероден диоксид и отнема само пет месеца, за да израсте. Други проучвания показват, че производството на коноп помага за регенерирането на почвата и премахването на тежките метали от земята.

Трябва обаче да се преодолеят редица предизвикателства, преди конопът да остави своя отпечатък в строителната индустрия. Необходими са правителствени разпоредби, техническо сертифициране и финансиране, увеличаване на промишленото производство на коноп, рационализиране на веригите за доставки, постигане на по-достъпно използване.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Днес растението се използва предимно от екоориентирани архитекти в Европа и Северна Америка.

Франция - сред световните лидери в производството на индустриален коноп

Европейската комисия посочва, че площта на земята в ЕС, предназначена за отглеждане на индустриален коноп, е нараснала със 75% между 2015 г. и 2019 г., като Франция отговаря за 70% от общото производство.

Конопеният бетон не е ново изобретение - той се използва в сгради от хиляди години. През миналия век обаче се появиха по-модерни строителни материали, а отглеждането на коноп е криминализирано поради връзката му с употребата на канабис за развлечение.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Във Франция обаче отглеждането на коноп никога не е било забранявано, което допринася страната да се превърне в един от световните лидери в производството на индустриален коноп. След модерното възраждане на конопения бетон в края на ХХ век редица строителни проекти, използващи материала, са изградени в цялата страна.

През 2020 г. в Париж беше завършен седеметажен блок от социални жилища, който използва конопен бетон като основен изолационен материал, придружен от дървена рамка. Въпреки че други страни може да са по-бавни в приемането на конопа като селскостопански продукт и строителен материал, нещата скоро може да се ускорят.

През ноември 2022 г. ООН публикува доклад, в който се описват ползите от индустриалния коноп. Организацията насърчава използването на пълния му потенциал. Страните ще трябва да изяснят правния статут на растението, да се изправят пред ограниченията на регулаторните рамки и да си сътрудничат на регионално ниво, за да улеснят установяването на производствени вериги.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Промишлената версия на растението не съдържа психоактивните агенти на обикновения канабис.

Абсорбира влагата и мухъла

Конопеният бетон обаче не е като бетонът - не може да се използва структурно и трябва да се комбинира с други материали като дърво или камък. Той обаче е по-малко въглеродно-интензивен вариант за изолациите в сравнение с тези от нефтохимическите материали като фибростъкло и пенокартон.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Конопът бързо се нагрява, а отделя бавно топлина, като регулира вътрешната температура на пространството, освен това е хидроскопичен - абсорбира и освобождава влагата, което го прави добър и при регулирането на мухъла в сградите.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Коноп + смола = устойчиви на дъжд облицовъчни панели

Конопът, използван за Flat House, е отгледан в околните земи.

Сред недостатъците на конопения бетон е, че той се влошава, когато е изложен на дъждовно време. Студиото Material Cultures, което изгражда Flat House, трябва да намери решение за това, като същевременно използва пълния потенциал на растението. Те извличат ликовите влакна на конопа, които вече се използват в индустриален мащаб за замяна на фибростъклото в космическото и автомобилното инженерство.

Към конопения бетон се използва и естествена смола на захарна основа, за да се създадат устойчиви на дъжд облицовъчни панели, които покриват къщата. Фермата продължава да произвежда тези панели с огромен интерес от страна на други архитекти, които искат да използват материала.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

Близо 700 жилища ще бъдат изградени с конопен бетон

Material Cultures планира да продължи да използва коноп в новия проект Phoenix в Lewes, Източен Съсекс. В квартал със 700 жилища, проектиран от Ash Sakula Architects, за повечето сгради ще се използва конопен бетон заедно с местен дървен материал.

Към днешна дата конопеният бетон се използва предимно в малки жилищни проекти, поради проблеми около веригите за доставки, ограниченията за мащабиране и разходите.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

„В крайна сметка производственият капацитет в Обединеното кралство все още не е насочен към широкомащабно производство. Машините за него са много скъпи и не се разпространяват в цялата страна. Това, което е необходимо, са инвестиции – в предприятия, инфраструктура, умения и сертифициране на материали. Докато това се случи, конопеният бетон ще остане скъп и оскъден материал за работа. Той изисква и високи застрахователни премии, поради това, че е класифициран като "нестандартен", коментират експертите.

Законовата регулация, дори само за отглеждането на коноп, е друга огромна пречка. В САЩ например отглеждането на промишлен коноп e незаконно до 2018 г., тъй като e контролирано вещество. Конопеният бетон е добрен за жилищно строителство на страната едва през 2022 г., но остава забранен за търговски проекти поне до 2025 г.

Конопът като земеделска култура и най-високата сграда в света

В Южна Африка конопът е определен за земеделска култура през 2021 г., което позволява отглеждането му в страната. Базираната в Кейптаун компания Wolf + Wolf Architects се утвържава в конопената архитектура през последните 15 години, но доскоро трябваше да разчита на вноса на растението. „Започнах да работя по първата си къща от коноп през 2007 г.“, казва нейният основател и директор Волф.

Снимки: Flat House/PRACTICE ARCHITECTURE

„Бях очарован от приложения на конопа и можех да видя положителното му въздействие, което ще доведе и до декарбонизация в строителството“, допълва още той.

Wolf + Wolf в момента завършва висока сграда в Кейптаун, за която използва конопен бетон в предварително изработена блокова форма. Смята се, че това ще бъде за най-високата сграда в света, построена с помощта на материала.

"Интересът в Южна Африка към конопа като строителен материал нараства експоненциално. Това е началото на цяла нова индустрия в страната“, казва Волф.

Въпреки възможността конопеният бетон да влезе по-масово в строителството, това, от което околната среда наистина се нуждае, е драстично намаляване на появата на нови сгради.